НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Германия представя мащабна изложба посветена на рисунките на един от най-ярките представители на рококо – Антоан Вато (24.10.2016)

От 19 октомври 2016 г. до 15 януари 2017 г. музеят „Щедел” във Франкфурт ще представи цялостна изложба, посветена на един от най-забележителните художници в историята на френското изкуство – Антоан Вато (1684 – 1721 г.). Тя се фокусира върху рисунките на Вато, представяйки над 50 негови рисунки, заедно с шест картини и селекция от рисунки от съвременници и последователи. 

Организирана в сътрудничество с Музея „Тейлърс” в Харлем, Холандия, изложбата „Вато. Рисувача” е първото монографично представяне на творбите на художника в Германия в продължение на повече от тридесет години. Тя освен това е и първата в страната, посветена специално на творчеството на Вато във всичките му аспекти като майстор на рисунката. 
 
Рисунките служат като основа за живописното му творчество. Той рисува непрестанно и в най-различни ситуации. Музеят „Щедел” притежава в своите фондове общо седем творби от различни фази на кариерата на Вато и поради тази причина е сред най-известните музей в Германия, съхраняващ негови творби. 
 
Скъпоценните листове от двете институции формират ядрото на изложбата, която е допълнена със заеми с високо качество от колекции в Германия, Холандия, Франция и други европейски страни. След представянето й в Щедел, експозицията ще отпътува за музея „Тейлърс” в Харлем през 2017 г. 
 
Способността на Вато да улови бързо и уверено своите наблюдения с червена креда,  му дава възможност да натрупа богат репертоар от мотиви – главно от фигурални етюди, но и от пейзажни рисунки и копия на произведения на други художници. След това той използва този богат репертоар за да разработи различните планове от своите картини. С течение на времето, чрез използването на бяла и черна креда в допълнение към червената, той развива виртуозна техника на впечатляващ живописен ефект. Прочетете повече за Вато тук
 
Непосредствеността на рисунките му, му позволява с лекота да улови фините нюанси на събитията на висшите кръгове от обществото. Още неговите съвременници признават това специално качество и започват да колекционират рисунки на Вато. Неговият иновативен стил, характеризиращ се с комбинация от прецизно наблюдение, спонтанност и интимност, контрастира отчетливо със строгата традиция, в която академично ориентираните художници от тази епоха спазват. Със своята психологическа чувствителност, това виртуозно изкуството отразява духа на започналата епоха на Просвещението. Френските романтиците и импресионистите считат Антоан Вато за един от своите предшественици, като и до днес ние сме изумени от модерността на неговите произведения – особено на рисунките му.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!