НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Марлен и Спенсър Хейс дариха на парижкия музей Орсе 600 произведения на изкуството на стойност 380 милиона долара (25.10.2016)
Марлен и Спенсър Хейс дариха на парижкия музей Орсе 600 произведения на изкуството на стойност 380 милиона долара, предават световните медии. Това е най-голямата чуждестранна колекция от произведения на изкуството, която се дарява на Франция от Втората световна война насам. Френският президент Франсоа Оланд лично приветства решението на семейство Хейс. 

Творбите, които те даряват, датират от втората половина на 19 век до първата половина на 20 век. Сред тях има картини на Модилиани, Майол, Дега, Кайбо, Коро и др. Заможното американско семейство събира творбите от 70-те години на миналия век. 

На церемонията по даряването президентът Франсоа Оланд връчи на Хейс и съпругата му Ордена на почетния легион - най-престижното френско отличие за граждански заслуги. Семейство Хейс е женено от 60 години. Спенсър Хейс е започнал кариерата си на бизнесмен като е продавал книги от врата на врата. Днес се занимава с директна търговия на книги и на конфекция и с други бизнес дейности. 

Като условие за дарението семейство Хейс е поискало колекцията в пълната ѝ цялост да бъде представена в специално обособено пространство. То ще бъде с площ от около 900 квадратни метра. Всички творби ще станат официална собственост на музея Орсе след кончината на тексаската двойка.
МАРЛЕН И СПЕНСЪР ХЕЙС
МАРЛЕН И СПЕНСЪР ХЕЙС
МАРЛЕН И СПЕНСЪР ХЕЙС
МАРЛЕН И СПЕНСЪР ХЕЙС
ФРАНСОА ОЛАНД И СПЕНСЪР ХЕЙС
ФРАНСОА ОЛАНД И СПЕНСЪР ХЕЙС
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!