НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ЮНЕСКО призова за промени в законите за Свободните безмитни зони, тъй като те са място за съхраняване и препродаване на крадени произведения на изкуството (27.10.2016)
ЮНЕСКО публикува официалния отчет на Междуправителствения комитет за съдействие при връщането на културни ценности в случаите на незаконно присвояване (ICPRCP). Документът повдига въпроса и за Свободните безмитни зони, като възможно място за съхраняване и препродаване на крадени произведения на изкуството.

Свободните безмитни зони са създадени за временно съхраняване на стоки, на практика те са необлагаеми с данъци и мита складове. Към ден днешен обаче фрийпортовeте представляват удобни места, където могат да се  съхраняват крадени културни ценности за неопределено време и без последствия.

В голяма степен тази система засяга Швейцария, като в доклада се посочва, че през 1995 г. във фрийпорта край Женева са открити контрабандни антики, свързани с Getty Museum в Лос Анджелис. Също в Женева, но през 2003 г., митничари откриха образци от Древен Египет, в това число и две мумии, а през 2014 г. - древноримски и етруски артефакти.

Международният комитет на ЮНЕСКО счита, че е наложително да бъдат направени промени в съответното национално законодателство, които да актуализират и регулират правните норми за фрийпортовeте, особено в тази част, която се отнася за местата, където се съхраняват културни ценности. Именно безмитните зони са „слабото място” в борбата с тероризма. Един от начините да бъде спряна „Ислямска държава“ е да бъде преустановено финансирането, част от което е търговията с културни ценности“, каза миналата година в интервю генералният директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!