НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк ще изложи емоджи – дигиталните изображения с които изразяваме своите емоции, редом до картини на Пикасо и Полък (28.10.2016)

Емоджи – малки дигитални изображения, изразяващи идея или емоция, влизат в колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Дигиталните файлове са подарък на музея и са проектирани преди близо 20 години от японски мобилен оператор. Емоджитата, използвани като цифрови послания навсякъде по света, вече са със статут на изкуство.

От МоМА съобщават, че са получили разрешение да изложат емоджита в постоянната си колекция редом до творби на Пабло Пикасо и Джаксън Полък. Не става ясно как точно ще бъдат изложени дигиталните изображения, но инсталацията ще бъде открита в началото на декември.
 
Оригиналният комплект от 176 емоджита е създаден през 1997 г. от Шигетака Курита, разработчик от японския мобилен оператор Ен Ти Ти Докомо, и две години по-късно вече е наличен в клетъчни телефони и пейджъри. Изображенията с размер 12 х 12 пиксела на сърчица, стрелки и жестове полагат основата за масово използваните днес емоджита и допринасят за увеличаване на възможностите за комуникация.

"Част от мисията ни е да събираме и показваме неподвластни на времето изкуство и дизайн. Емоджитата като концепция се нареждат до идеограмите, йероглифите и други графични символи, използвани в хода на човешката история", казва кураторът Паола Антонели от отдела за архитектура и дизайн на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!