НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят Прадо в Мадрид представя първата самостоятелна изложба на жена-художник в своята история (28.10.2016)

В музея Прадо в Мадрид е представена изложба на фламандската художничка Клара Питърс, известна като изкусен майстор на натюрморта. В продължение на почти два века това е първата самостоятелна експозиция на жена в  културната институция.  

Експозицията включва около 15 произведения като четири от картините на Питърс са съхранявани в музея Прадо, а останалите творби са взети под наем от частни колекции по цял свят. Като цяло, към днешна дата, 39 са известните платна на художничката, подписани с нейното име или инициали.
 
Клара Питърс е считана за майстор на натюрморта през  XVII век, но въпреки това нейното творчество не е оценено подобаващо, най-вече защото е представителка на слабия пол. Днес в колекцията на музея Прадо в раздела за фламандско изкуство се съхраняват над 5000 произведения на художници-мъже и само 41 платна, нарисувани от жени. 
Клара Питърс е родена в Антверпен през 1594 година, а първите й творби датират от 1607 година. Художничката е от богато семейство, което се вижда и от нейните картини – те изобилстват от ценни стъклени предмети и скъпи продукти - златни чаши, порцелан, сирена и сушени плодове. Питърс е и първия художник, който започва да изобразява рибата като основен обект на натюрморта. 
 
„Картините на Клара Питърс са точни и елегантни. Те са и загадъчни.”- казва кураторът на изложбата Алехандро Вергара.
 
Още една любопитна особеност – в своите натюрморти  Клара Питърс рисува майсторски и миниатюрни автопортрети. В отраженията върху полираните повърхности на съдовете се вижда нейният образ с шапка или с четка и палитра в ръка. 
 
Изложбата „Изкуството на Клара Питърс”/“The Art of Clara Peters” може да бъде видяна до 19 февруари 2017 г. в Музея Прадо в Мадрид. 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!