НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скрин от дизайнера на Apple се продаде за рекордна сума (01.11.2016)

 В Париж на аукцион се продаде скрин с чекмеджета от известният австралийски дизайнер Марк Нюсън за малко над 1 000 000 евро, два пъти повече от първоначалната и цена. Произведениято наречено „Pod of drawers” създадено от Нюсън, който е работил за Apple през последното десетилетие бе купено за 1.019 милиона от азиатски купувач на търг в аукционна къща Artcurial.

Според мнозина Нюсън е един от най-добрите живи мултидисциплинарни дизайнери: през годините той е работил по дрехи, обувки, часовници, яхти, цялостни интериорни решения, мебели, кухненски пособия и дори интериори на пътнически самолети и космически кораби. 
 
Нюсън, който е на 53 години е направил ръчно блестящите алуминиеви чекмеджета през 1987 година, докато бил в училището за изкуства, където е обучаван за бижутер. Скринът е със стилизирана форма на човешко тяло и е изработен от алуминиеви плоскости, които са занитени, и включва няколко чекмеджета. Дизайнерът създава тази мебел заедно с поредица от 10 подобни скрина, в началото на кариерата си.
 
Създателят на стола “Lockheed Lounge” заяви, че бил вдъхновен за мебелния дизайн от европейските списания за декоративно изкуство, които родената му в Гърция баба оставяла в къщата им в Сидни. Произведението било вдъхновено от френския арт деко дизайнер Андре Гроулт и известната му ракла Chiffonnier Anthropomorphe, заявяват от аукционна къща Artcurial.
 
„Изцяло ръчна изработка, раклата с чекмеджета показва сливането между европейските декоративни изкуства и неговото ноу хау като чирак бижутер“, добавят от аукциона.
 
Две от неговите “Pod of drawers” с тяхната търговска марка направена от самолетен алуминий са вече изложени в големи музеи. Едната е в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, а другата в Musee des Arts Decoratifs в Париж.
Всички лотове в търга „Heavy Metal, 20 Design Masterpieces” са били продадени на обща стойност от 2 700 000 евро.
 
Chiffonnier Anthropomorphe
Chiffonnier Anthropomorphe
Pod of Drawers, Mark Newson
Pod of Drawers, Mark Newson
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!