НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Страстта към еротиката във Франция загасва (04.11.2016)

Единственият еротичен музей в Париж затваря врати, съобщиха неговите собственици в четвъртък, след като институцията загуби интереса към изненадващата, но все пак естетична колекция от страна на посетителите и жителите на  "града на любовта".  Само на една улицата от известното кабаре Мулен Руж музеят не успя да привлече публика и затварянето му вероятно ще допринесе за изграждането на новата почтеност на квартал Pillage, някога известен с нощния си живот. 

Собствениците Жо Халифа и Ален Плуми, бивши порно звезди, които основават музея преди близо 18 години, заявиха, че двойния удар от спада на броя на туристите и покачването на наемите, причинени от проекта за „облагородяване“ на района са причините за затварянето.
 
"Ние никога не получихме никаква подкрепа от държавата или града" каза Халифа пред АФП. "Въпреки, че трябва да се каже, че никога не си представяхме, че политиците ще ни подкрепят". Той каза още, че цялата колекция, включително любовните столове и френски музикален автомат от 18 век, ще бъдат разпродадени.
 
Аукционерът Бернар Корнет описа продажбата като "изключителна", казвайки, че колекцията на музея е "световно турне в еротичното изкуство, уникална панорама на обичаи и култури" през призмата на различни сексуални наклонности и фетиши. Всичко, от фалоси до пластики от Южна Америка, изобразяващи женски гениталии и тайландска тръба с форма на полулегнал мъж ще бъде предложено на търг.
 
Голяма част от колекцията от 2000 предмета, включително най-стария предмет от 18-ти век, мраморна плоча на хиндуисткия бог Вишну от индийски тантрически храм, идва от Азия. "Еротичните репрезентации в изкуството са много редки," споделя Корнет, "и ще бъде много трудно да се събере отново подобна забележителна колекция трупана над три десетилетия.“
 
Търгът ще включва също много рисунки и фотографии от края на 19-ти век или Belle Epoque в Париж, когато градът се разглежда като световната столица на удоволствието. Има и предмети, взети от законни публични домове във Франция или "maisons closes", които са забранени след Втората световна война. Най-скъпият обект се очаква да бъде модерна бронзова скулптура на жена, правеща любов с робот, която се очаква да донесе 8000 евро ($ 8,800).
 
Халифа заяви, че като при почти всички туристически атракции във Франция, броя на посетителите е спаднал рязко заради вълната от терористични атаки през последните 18 месеца. "Това не ни остави друг избор, освен да продадем колекцията ни", каза той.
 
Като трогателна бележка под линия, няколко рисунки на Волински, един от карикатуристите, убити по време на атаката в сатирично списание Charlie Hebdo през януари 2015 г., също ще бъдат продадени. Художникът, известен с пиперливо чувство за хумор, е бил привърженик на музея.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!