НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
RIBA International Prize назова шестте най-добри сгради в света (08.11.2016)

 RIBA International е първата премия на Кралския институт на британските архитекти. За конкурса се приемат сгради и съоръжения от всяка точка от света, които са били пуснати в действие през последните три години. Тази година журито, начело с Ричард Роджерс е огледало 30 обекта от шорт листа, които се намират в 20 страни на 5 континента. Сега, то отново ще посети сградите, които са номинирани и на 24 ноември ще обяви победителят.

 

1. Център за съвременно изкуство Arquipelago на Азорските острови, Португалия. Комплексът с базалтови фасади бе открит след реконструкция на завод от 1980 година в град Рибейра-Гранди с население от 25 000 души. Журито отбеляза доброто отношение към историческото наследство и многото варианти на интериор.
 
2. Центърът Гайдар Алиев в Баку, Азербайджан
Заха Хадид заявява, че този център е една от двете най-добри сгради на нейното бюро наред с Музея за изкуство от XXI век в Рим. Центърът ежегодно приема десетки хиляди души.
 
3. Музеят Jumex в Мексико сити, Мексико
Сградата на музея е построена за най-голямата частна колекция на съвременно изкуство в Латинска Америка. Журито отбелязва работата със светлината в музея, качеството на материалите и детайлите, които незабележимо разделят обществената и работната зона.
 
4. Концертната зала Stormen в Будьо, Норвегия
За лондонското бюро DRDH комплексът става първата голяма реализация на техен проект. Той е построен на 100 км от Северния полярен кръг и в него са събрани три зали за публиката и градска библиотека.
 
5. Мемориал „Пръстенът на паметта“ в Аблен-Сен-Назер, Франция
Мемориалът е за загиналите в Първата световна война и е увековечил 579606 имена на войници, всички воювали на Западния фронт. Авторите са избрали формата на пръстен като символ едновременно на вечността и братството.
 
6. Университетът UTEC в Лима, Перу
За Университета по Технологии в Лима архитектите са предложили силен образ с изнесени навън конструкции. Стълбите и галериите на фасадата образуват сложни мрежа от греди и колони, които се виждат отдалеч.
 
Център за съвременно изкуство Arquipelago на Азорските острови
Център за съвременно изкуство Arquipelago на Азорските острови
Центърът Гайдар Алиев в Баку, Азербайджан
Центърът Гайдар Алиев в Баку, Азербайджан
Музеят Jumex в Мексико сити, Мексико
Музеят Jumex в Мексико сити, Мексико
Концертната зала Stormen в Будьо, Норвегия
Концертната зала Stormen в Будьо, Норвегия
Мемориал „Пръстенът на паметта“ в Аблен-Сен-Назер, Франция
Мемориал „Пръстенът на паметта“ в Аблен-Сен-Назер, Франция
Университетът UTEC в Лима, Перу
Университетът UTEC в Лима, Перу
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!