НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Любовна връзка (08.11.2016)

Когато става въпрос за любовни връзки, човек никога не знае какво се случва зад затворените врати, но произведенията на артистичните двойки могат да дадат доста добра представа. Такава е идеята зад „Художници и любовници“, изложба от арт дилъра Пилар Ордовас, която пристига в Ню Йорк от Лондон и може да бъде видяна до 7 януари 2017г. "Исках да покажа двойки, в които и двамата са значими творци сами по себе си, а не музи и взаимновлияещи се художници", казва Ордовас. "Аз наистина се интересувам от динамиката, където има приятелство и любов и още нещо."

Показвайки творби на 11 известни двойки, 25-те работи в изложбата разкриват интригуващи паралели и предлагат прозорец към обществото на авангардните творци, работещи в Ню Йорк и Европа между 1930 и 1970 година.
 
Не е случайно, че Пеги Гугенхайм присъства във фона на всяка връзка, като патрон, търговец, приятел и често любовник. Ордовас цитира нейната биографията от Франсин Проза, като подчертава, че много от тези връзки са вдъхновение за изложбата. Историята на сюрреалистичното движение - на което Гугенхайм е основен меценат - е пълна с преплитащи се истории, така че изложбата започва там. Произведения от Кей Сейдж, Леонора Карингтън и Дороти Танинг са показани заедно с техните любовници Ив Танги и Макс Ернст. За L'Enchanteresse (1959 г. ) на Танинг и Изкушението на Свети Антоний (1945 г.) на Ернст, Ордовас казва: "Те са два езика, два речника, но имат нещо общо помежду си."
 
Може да се каже същото за невероятното дуо на Яйои Кусама и Джоузеф Корнел. Те се срещат през 1964 г., когато тя му е препоръчана като модел за рисуване на голо тяло. Той е бил 61-годишният отшелник, а тя пърформанс артист в средата на 20-те си години и двамата се впускат в това, което тя описва като "страстни, но все пак платонични" отношения. В изложбата, Soap Bubble Set (1948 г.) на Корнел и Hat (1962 г.) на Кусама, показват дълбоко лична визия, чийто корени се крият в тялото; след смъртта на Корнел през 1972 г., Кусама прави серия от кутии в негова чест, включително Pollen (1984 г.), маркирани със знаковата и мрежа от точки.
 
Творчеството в двойка не винаги е лесно, както Лий Краснър и Илейн де Кунинг научават, когато често им се налага да останат на заден план или да управляват процъфтяващите кариери на съпрузите си. Работейки заедно в една плевня в Спрингс, Ню Йорк, с Джаксън Полък, чийто картини буквално заемат цялото пространство, Лий Краснър се чувства притисната. В резултат на това "общо взето работите й са много по-малки", казва Ордовас, "но в този случай не е така", посочвайки Mister Blue (1966 г.) дело на Краснър, засенчваща по-малката картина от Джаксън Полък, Square Silver (около 1950 г.), които художничката пази в дома си, докато умира през 1984 година. С селекцията на де Кунинг, изложбата показва още една хумористична инверсия - с бронзовата скулптура на Уилем – Hostess (1973 г.), очертаваща картината на Илейн Untitled (Стоящ бик) (1959 г.). Феминистката преоценка продължава с включването на Лорета Винчарели, архитект и партньор на Доналд Джъд в живота и изкуството в продължение на 12 години, чийто творби допълнително усложняват въпроса кой кого вдъхновява.
 
Elaine de Kooning, Untitled (Standing Bull) (1959)
Elaine de Kooning, Untitled (Standing Bull) (1959)
Jackson Pollock Silver square
Jackson Pollock Silver square
Joseph Cornell, Soap Bubble Set
Joseph Cornell, Soap Bubble Set
Lee Krasner, Mister Blue
Lee Krasner, Mister Blue
William de Kooning Hostess
William de Kooning Hostess
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!