НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Одисея достойна за Омир или Националния музей за съвременно изкуство в Атина отваря врати (08.11.2016)

Подобно на проблема за Музей на съвременното изкуство в България, който има двайсетгодишна история, сагата на Националния музей за съвременно изкуство на Гърция (EMST) съдържа много препятствия и продължава. Официалната причина за забавянето на проекта в Атина с над десет години е липсата на пари. Въпреки това, Балканската мрежа за разследване и отчитане (BIRN) разкри, че милиони евро са потенциално достъпни за музея, но парите остават извън обсега поради проблеми - правни, политически и бюрократични.

Идеята за национален музей на съвременното изкуство  в Гърция е обсъждана в продължение на десетилетия. Музеят е създаден със закон през 1997 г., но съществува само на хартия, докато неговия първи директор, Анна Кафетси е назначен през януари 2000 г. Тя е добре известен куратор, който е работил в Националната галерия на Гърция от и е сред първите куратори на големи изложби на гръцко и международно съвременно изкуство. Кафетси постепенно създава постоянната колекция на музея, която до този момент остава непоказана и организира редица образователни програми в старата му сграда до 2003 г., когато трябва да прекрати дейността си заради дългоочаквания ремонт.
 
Все пак въпреки икономическата и политическа криза, хаотичното разпределяне на обществени и европейски пари (37 милиона евро), политически обрати, съдебни битки и спорни сделки между публичния и частния сектор Националния музей за съвременно изкуство, Атина отвори миналата седмица или почти. Сградата на музея е бивша пивоварна, пригодена за нуждите на изкуството от гръцкия архитект Вангелис Стилианидис, който успява да я завърши през 2014 г., но институцията не започва работа заради финансови и бюрократични пречки. Оттогава Стилианидис постоянно алармира, че сградата не се поддържа и се руши, което налага реновацията и през 2015 г., дело, нов търг и избор на нова строителна фирма и загуба на финансиране от европейски фондове и частни фондации, които оттеглят подкрепата си.
 
Музеят неофициално открива първата си експозиция „Неотложни Разговори: Атина-Антверпен“ (до 29 януари) в залите за временни изложби, но постоянната колекция предстои да бъде показана. По-рано тази година, музеят отваря определени пространства за кратко, като част от програмата си "Пролог" за специални събития, Международния ден на музеите, концерт на гръцката национална опера, Световния ден на музика и когато става домакин на Музея на свободната мисъл, управляван от студенти по изкуство. Дълго отлаганото стартиране работата на музея, включително представянето на постоянната колекция от над 1000 творби на гръцки и чуждестранни артисти, като Бил Виола, Мона Хатум, Ширин Нешат, Гари Хил и Нан Голдин, се очаква да се случи през есента на 2017.
 
Сегашната изложба „Неотложни Разговори: Атина-Антверпен“ е несъмнено постижение и представлява "теоретичен и визуален диалог" между колекциите на EMST и Музея за съвременно изкуство в Антверпен (MuHKA), Белгия и е курирана от директорите на двете институции, Катерина Коскина и Барт де Баер. Повече от 70 творби на 66 художници са групирани според 22 теми, като Справяне с катастрофа, Гняв, Значение, Смисъл и Отдаденост.
 
сградата през 1957 г.
сградата през 1957 г.
Вангелис Стилианидис и Анна Кафетси
Вангелис Стилианидис и Анна Кафетси
музеят днес
музеят днес
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!