НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Във Флоренция бе представена възстановената картина на Джорджо Вазари – „Тайната вечеря” (08.11.2016)
 Флоренция отбелязва 50-годишнината от голямото наводнение през 1966 г., представяйки възстановената ренесансова картина "Тайната вечеря" на Джорджо Вазари.

Творбата на Вазари е нарисувана през 16-и век върху шест дървени дъски с общ размер 6,6 на 2,6 метра. Картината е сериозно увредена и покрита с кал след наводнението през 1966 г., когато река Арно прелива извън бреговете си. Творбата прекара близо 12 часа под вода, което прави възстановяването й изключително трудно.

Реставрацията на платното не започна веднага след инцидента заради опасения да не се навреди още повече на картината, изрисувана върху дърво. Работата по реставрацията на произведението започва едва през 2010 година. Тогава фонд Getty предостави 400 хиляди долара безвъзмездна помощ на реставратори от флорентинската лаборатория Opificio delle Pietre Dure.

Започвайки работа, реставраторите са установили, че състоянието на „Тайната вечеря" е много по-добро от това, което са очаквали. Според тях са загубени 20-30 процента от картината , но най-важните елементи (лицето на Христос и апостол Йоан, както и фигурата на Юда), са запазени доста добре.

Днес картината „Тайната вечеря" на Джорджо Вазари може да бъде видяна в музея на базиликата „Санта Кроче” във Флоренция.
Джорджо Вазари
Джорджо Вазари
Тайната вечеря
Тайната вечеря
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!