НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Една от най-важните колекции от модерно изкуство в света е изложена в Париж (11.11.2016)

 Фондация Луи Вютон във френската столица представя историческа и дългоочаквана  изложба – безпрецедентното представяне на колекцията на Сергей Щукин в Европа. Тя  е считана за най-важната антология на съвременното изкуство в света. 

„Това е нещо, което вероятно няма да видим отново дълго време”, споделя Жан-Пол Клавери,  съветник на собственика на LMVH (LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton),  Бернар Арно. Прочетете повече за него тук.  
 
Отворена до края на м. февруари следващата година, изложбата „Икони на модерното изкуство – колекцията на Щукин”, включва 130 шедьовъра на най-известните импресионисти, постимпресионисти и съвременни художници от Франция. Много от произведенията не са били представяни в публичното пространство извън Русия през последните 100 години, тъй като Ленин и Сталин разделят и впоследствие погребват колекцията на Щукин по време на съветския режим.
 
Щукин е милионер от Москва, който започва да купува изкуство по време на бизнес пътувания до Париж. В началото на ХХ век, докато живее в Париж в изгнание от Руската революция през 1917 г., Щукин се сприятелява с прогресивни френски търговци на изкуството като специалиста по импресионизъм  Пол Дюран-Руел, един от първите търговци, който финансира художници директно за да правят изложби. 
Той също така се сприятелява и с Моне и Матис. Тези лични контакти влияят върху произведенията които той закупува. Сред тях са „Музика” и „Танц” на Матис, които се считат за най-важните творби на художника.  
Щукин умира в Париж през 1936 г., докато голяма част от колекцията му остава в руските музеи. Друг забележителен шедьовър са картините от Таити на  Гоген. Самият Щукин им посвещава специална стая в имението си в Москва. 
 
Изложбата може да бъде разгледана до 21 февруари 2017 г. във фондация „Луи Вютон” в Париж. 
 
Едгар Дега - Балерина
Едгар Дега - Балерина
Пабло Пикасо - Три жени
Пабло Пикасо - Три жени
Пол Сезан - Мъж с лула
Пол Сезан - Мъж с лула
Сергей Щукин
Сергей Щукин
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!