НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лувърът в Абу Даби възложи на двама известни художници да създадат на място свои произведения на изкуството (15.11.2016)
Лувърът в Абу Даби поиска от двама известни художници – италианеца Джузепе Пеноне и американката Джени Холзър, да създадат на място свои произведения на изкуството, които да бъдат изложени при откриването му следващата година, предават световните медии.

Музеят, проектиран от френския архитект Жан Нувел, се намира на изкуствения остров Саадият и се очаква да бъде открит през 2017 г. Там ще бъдат разположени и още два музея - филиал на музея "Гугенхайм" и Националният исторически музей на шейх Зайед.

Джени Холзер ще представи три каменни стени, изписани с древен текст, а Пеноне ще покаже инсталация от четири части, включваща огромно бронзово дърво.

В своето творчество Джени Холзер се фокусира върху използването на думите и идеите в публичното пространство, като често прави шокиращи съпоставки. Холзер често е сравнявана с американската художничка Барбара Крюгер, която споделя подобен афинитет към провокирането на обществен дебат чрез текст.

През 2015 г. изданието Artlyst постави Холзер на 10-то място в класацията на най-богатите жени художници в света.

Джузепе Пеноне е италиански скулптор и концептуален художник, чието творчество отразява връзката на човека с природата. Дървото е централен елемент в инсталациите му. Пеноне принадлелжи към движението "Арте повера" от 60-те и 70-те години, което обединява италиански художници от Рим, Торино, Милано и Генуа.

През 2015 г. творба на Джузепе Пеноне беше поставена до централния вход на главната сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ). Произведението –„Тежест и растеж“ („Gravity and Growth“) представлява 17-метрово дърво, изработено от бронз и гранит, с позлатени листа. 
Джени Холзер
Джени Холзер
Джузепе Пеноне
Джузепе Пеноне
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!