НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Темза се превръща в произведение на изкуството (22.11.2016)
Програмата „Илюминация на реката“ е най-амбициозния лондонски проект за последното десетилетие свързан с публично изкуство. Вече е публикуван  краткия списък от конкурса с общите планове и дизайна за Темза от 6 международни отбора.
 
На 17 моста (от Albert bridge на запад до Tower bridge в централен Лондон), а също и на няколко участъка по крайбрежието художници ще сложат специално осветление. Освен това, трябва да бъдат построени тепърва още два моста, които са посочени в конкурса: това са Nine Elms в Пимлико и противоречивия Garden bridge, проектиран от Томас Хезервик. „Илюминации на реката“ получи финансова инжекция на стойност 10 млн. паунда (общата стойност на програмата е 20 млн. паунда), от които 5 млн. са от фонда Arcadia на филантропа Питър Болдуин и Лизбет Раузинг и 5 млн. от фонда на Ротшилд.
 
Проектът ще бъде реализиран без привличане на държавни средства, като финансирането ще бъде поето от филантропи и частни компании, според заявлението на Хана Ротшилд, председател на фонда „Илюминации на реката“. „Това е нашата водна история и ние сме длъжни да се погрижим за нея.“, заявява тя.
 
Най-голямото предложение е направено от лондонската асоциация Adjaye Associates за участие на делегация от 31 специалиста. “Събрахме голям екип от най-различни художници от целия свят, като на всеки ще бъде  възложено да подчертае уникалните свойства на съответния мост“, заявяват Adjaye Associates. Сред художниците, които са представили проекти са Цай Гоцян (Tower bridge), Джоана Васконселос ( Waterloo bridge) и Анджела Бълок (Westminster bridge). Освен това в проекта участват художниците Дъг Ейткин, Глен Лигън, Джереми Делер и Филип Парено.
 
Проектът в заявката на лондонското архитектурно бюро Lifschuts Davidson Sandilands е разработен от американския художник Лео Вилар, който през 2013 година създаде инсталацията „Светлините на залива“ на моста между Сан Франциско и Оукланд. В проекта на Вилар „Течение“ „е използвана светлината и различни цветовете, създаващи чувствено и интерактивно взаимодействие с реката”, съобщават от архитектурното бюро. Това предложение включва в себе си съвместна работа с художници от Randon International и с компании осъществяващи превози с ферибот.
 
В шортлиста също влизат следните предложения: „Вечната история на река Темза“ (AL_A architecture), “Сихронизиране на града и неговите природни и урбанистични ритми“(Diller Scofidio + Renfro), “Да осветиш реката е лесно“ (Les Eclairagistes Associés) и „Темза. Nocturne” (Sam Jacob Studio).
 
С шортлиста на проекта можете да се запознаете на изложбата в Royal Festival Hall (до 29 Ноември) и на сайта illuminatedriver.london.
 
Победителите ще бъдат обявени на 8ми декември, а осветлението на
първите мостове от участващите в проекта ще бъде представено през 2018 година. Сред партньорите на проекта са администрацията на пристанището на Лондон, корпорация Лондонско сити и администрацията на Лондон.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!