НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия Tate Modern представя ретроспективна изложба, посветена на творчеството на Робърт Раушенбърг (25.11.2016)
Галерия Tate Modern ще представи първата посмъртна ретроспективна изложба, посветена на творчеството на Робърт Раушенбърг. Това е и първата голяма негова изложба, организирана във Великобритания за почти тридесет и пет години. Съорганизатори на експозицията е музея МоМА в Ню Йорк.
 
Изложбата си поставя за цел да проследи всички етапи от дългата творческа  кариера на Робърт Раушенбърг и ще представи неговите най-важни произведения.
 
Раушенбърг е роден в семейство на работник в петролна сонда в Тексас. Дядо му е дошъл в Америка от Берлин и се оженил за индианка от племето чероки. 
 
През 50-те и 60-те години на XX век той става известен  като "ужасното дете" (еnfant terrible), защото се обявява срещу сериозността на американския абстрактен експресионизъм. В триизмерните си картини той иронизира баналността на всекидневието.
 
"Опитвам се да придам повече значение на обикновеното. Мнозина живеят с чувството, че нещо важно липсва, за да са щастливи. Или, че са пропуснали решаващото в своя живот. А всъщност светът е невероятно богат, но трябва да видиш и да събираш богаттвото му, да се вглеждаш в онова, което изненандва," казва той.
 
През 1984-1991 г. Раушенбърг става популярен и в Европа с проекта Roci (Rauschenberg Overseas Culture Exchange), с който обикаля 10 държави, твърдейки, че демократизира изкуството като изравнява значението на всички елементи в картината.
 
През 1998 г. Музеят "Гугенхайм" в Ню Йорк представя ретроспективна изложба с над 400 творби, а вестник  "Ню Йорк таймс" определя Раушенбърг за "титан на американското изкуство".  Художникът почина през 2006 г. в дома си във Флорида на 82 години. 
 
Ретроспективната изложба на Робърт Раушенбърг ще бъде представена в  Tate Modern в Лондон от 1 декември 2016 г. до 2 април 2017 г. 
 
Робърт Раушенбърг
Робърт Раушенбърг
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!