НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина за 11 милиона долара на Лаурен Харис счупи всички рекорди за канадско изкуство (29.11.2016)

 „Един удар с чукчето, един гигантски скок за канадското изкуство“, това каза Дейвид Хефел, президентът на аукционна къща Heffel Fine Art, докато затваряше наддаването на рекордната стойност за пейзаж от художника Лаурен Харис. „Планински форми“, леко мрачнo маслено платно от около 1926 година почти удвои предварителната си оценъчна стойност от 3-5 милиона долара и бе продадено за 9,5 млн. канадски долара (11,2 милиона долара с премията ), което повиши продажбите на годишния есенен търг на Хефел в Торонто до над 41 милиона долара, което е стойност доближаваща се до пазарите в Ню Йорк и Лондон.

Картината с лекота засенчи предишния аукционен рекорд за канадско изкуство, който бе отбелязан през 2002 година с творба на родения в Ирландия през XIX век Пол Кейн. Неговата зимна панорама от 1845-1846 “Сцена от Северозапада: Портрет на Джон Хенри Лефрой“ бе продадена от Сотбис в Торонто за едва 5 милиона долара. Миналия ноември, друга творба от Харис, „Планината и глетчера“(1930 год.) също опита да мине рекорда, но бе продадена за едва 4,6 милиона долара.
 
Наддаването за картината „Планински форми“, която изобразява стилизиран връх Ишбел в канадските Скалисти планини - едно от любимите места на Харис, започна от 2,5 милиона долара, сума която след това веднага се удвои и направи така, че да се забави наддаването и накрая бе купена от неидентифицирал се купувач в аукционната зала.
„Тук няма рок звезди“, заяви Дейвид Хефел, „но е страхотно да знаем, че канадското изкуство може да бъде рок звезда.“  Докато в залата нямаше известни личности, аурата на една от тях можеше да се усети силно: комикът и арт ентусиаст Стив Мартин, който има основна роля в разпространението на творбите на Харис до по-широката аудитория. С кураторът на Art Gallery of Ontarion Андрю Хънтър, Мартин организира  ретроспективна изложба на Харис под името “The Idea of North”, която минава през Hammer Museum в Лос Анджелис и музеятза изящни изкуства в Бостън преди да завърши обиколката си в Торонто. „Планински форми“ също участва в тази изложба.
 
Преди продажбата, имаше опасения, че веднъж продадена, картината ще изчезне от погледа на обществеността. Тя е собственост на петролния гигант Imperial Oil, който я придобива през 1984 година от Montreal gallery, срещу акции на текущата й стойност. Imperial Oil e дарявала картини на Харис на музея Гленбоу (Algoma Watefall) и Канадската национална галерия в Отава (Billboard Jazz). С американския долар оценен значително по-високо отколкото канадския, имаше спекулации, че картината може да бъде придобита от американски музей, но ще има нужда от разрешение за износ, за да напусне страната.
 
Хефел няма да разкрие идентичността на купувача, но заяви пред канадските медии, че картината е намерила нов дом „със страстен, посветен и честен колекционер“ и е уверен, че обществеността ще има възможността да види картината отново.
 
Mountain Forms (1926), hammered for $9.5m Canadian dollars ($11.2m with buyer’s premium)
Mountain Forms (1926), hammered for $9.5m Canadian dollars ($11.2m with buyer’s premium)
Стив Мартин
Стив Мартин
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!