НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гугенхайм, Финландия отхвърлен от правителството и гражданите (02.12.2016)

Последния опит да се създаде музей Гугенхайм във Финландия с публични средства е окончателно отхвърлен от градския съвет на Хелзинки на 30 ноември, 2016 г. Съветниците гласуваха 53 срещу 32 за последното предложение - трето от 2011 година за разработване на сателит на базирания в САЩ музей на фондация Соломон Р. Гугенхайм във финландската столица. 

Преработеният план спечели одобрение от съвета на Хелзинки на 21 ноември, след решението на правителството на Финландия през септември да не даде € 40 милиона към бюджета от €130 милиона. Макар конкурсът за проект за сградата предизвика небивал интерес и в крайна сметка френско-японската фирма Moreau Kusunoki Architectes спечели още през 2015 г. 
 
Във времето на строги икономии, възраженията по отношение на Гугенхайм Хелзинки обаче насочиха вниманието към "прекомерните разходи за финландския данъкоплатец" и местоположението на бреговата ивица, което членовете на съвета заявиха, че "твърде оскъпява проекта", се казва в изявление за пресата. Новата стратегия за финансиране предвиждаше увеличаване нивото на частна подкрепа и намали лицензионната такса за фондация Гугенхайм с $ 10 милиона. Но това отново означаваше, че Хелзинки трябва да плати до € 80 милиона за сградата и € 15 милиона на фондация Гугенхайм Хелзинки, както и да поеме € 35 милиона заем за управляващо дружество, което да следи изграждането на музея. Петиция на гражданите разкритикува предложението като "изпълнено с големи бюджетни недостатъци и големи рискове" и "злоупотреба с обществени средства по искане на частна институция“.
 
Ричард Армстронг, директор на Музея на Соломон Р. Гугенхайм и фондацията в Ню Йорк, описа решението като "реакция срещу глобализма" в интервю за New York Times. Той каза, че Гугенхайм ще търси подкрепа от частни спонсори във Финландия, но че е "малко вероятно" да продължи проекта. "Разочаровани сме, че Общинския съвет в Хелзинки реши да не отпуска средства за музея Гугенхайм в Хелзинки, привеждайки този проект към своя край," казва фондацията в изявление. 
 
спечелилият проект за сграда
спечелилият проект за сграда
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!