НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ранни творби на Заха Хадид предстсавени в Лондон (09.12.2016)

 Мащабни картини на Заха Хадид (1950 – 2016), както и рисунки и тетрадки са изложени от вчера (8ми декември) в Serpentine Sackler Gallery, Лондон – място, което архитектата е превърнала в пространство за изкуство.  В същото време, на кратко разстояние пеша от галерията, Музея на науката днес ще представи нова зала проектирана от Заха Хадид.

Драматичните мечтателни изображения на градове и сгради включват и студентски проект за хотел на мост над река Темза, завършен в края на 70те докато Хадид е била в  London’s Architecture Association. Вдъхновена от руските конструктивистки проекти на нереализирана сграда, Хадид използва картини като дизайнерски и изследователски инструмент. Според Ханс Улрих Обрист, който е директор на Serpentine Galleries. “Тя предвиди дигиталния дизайн.“. Обрист разказа как лекция изнесена от Хадид вдъхновила него и Яна Пийл, която е директор на галерията да създадат изложба и каталог на нейните по-ранни картини и дизайни.
 
Внезапната смърт на Заха Хадид през март тази година наложи придвижване на изложбата напред заедно с фондацията на нейно име. Тя включва картини като “Blue Slabs” (1993 г.), въображаема гледка на Хонконг, нарисувана докато архитектата е работила над проект на клуб на върха на небостъргач. Една от залите е пълна с картини, скици и дизайнерски чертежи от проекта „The Peak: Blue Slabs”, който е превърнат във изживяване на виртуална реалност от Google Arts & Culture и фондация Заха Хадид, заедно с други картини, сред които динамично пътешествие през визията на Хадид за Leicester Square  в Лондон.
 
Пийл отдаде почит и на дългогодишното сътрудничество на Хадид със Serpentine, което започва през 1996 година, когато тя става попечител. През 2000 година, Хадид проектира станалия малко по-късно първи павилион на галерията. Временната структура, първоначално трябвало да приеме гала вечеря и на следващия ден да бъде разрушена. Шатрата била толкова иновативна, че стояла там цяло лято. 
 
Заха Хадид: Ранни картини и рисунки (до 12 февруари) се организира със студиото за архитектура Заха Хадид и фондация Заха Хадид, в партньорство с Swarovski. Версии на изложбата ще тръгнат на турне в "определен брой институции и музеи по целия свят, съобразени с всяко място", каза говорител на галерия Serpentine Sackler. Отделна изложба се планира през 2017 г. в MAXXI, музея за модерно изкуство и архитектура, Рим също проектиран от британската архитекта.
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!