НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ЛЕГЕНДАТА ЗА ЖЕЛЯЗНОТО МАГАРЕ (23.12.2016)

Габрово посреща гостите на града с нейобичайна изложба, посветена на предстоящите празници и на една легенда. Изложбата е организирана в две различни пространства, в Дома на хумора и сатирата и Галерия "Орловска 10" в Габрово и представя резултатите - 35 творби - от тазгодишния творчески пленер, проведен в село Долен, Община Сатовча. Пленерът е част от културната програма "dolen SUMMER ART", съвместно дело на Сдружение "Артерия" и Галерия "Орловска 10".

Участници в пленера и изложбата са деветима автори: Антон Колев, Веселин Митев, Мариана Сърбова, Адриана Сърбова, Невена Ваклинова, Иван Николов, Весела Петрова, Мария Койчева и Ива Съйкова.

Изложбата е формално провокирана от родопска легенда, приказка за желязното магаре или още приказка за непослушни деца от село Долен. Приказката разказва за дракос, свирепо същество, което излиза след полунощ във формата на желязно магаре със светещи очи. Притихнало в дерето, пресреща закъснели пътници, хипнотизира ги и ги превръща в дракоси. В историята присъстват и джуджета, които щракат с пръсти и омайват наивните души.

Пленени от легендада за желязното магаре, деветимата млади автори развиват сюрреалистичната сюжетна линия, размахвайки четки, длета и шпакли, за да се потопят в едно лудо и свободно творчество. То е инспирирано от дълбоки културни пластове, невидими за простото око, ала проникнали в уникалните родопски гласове, къщи, багри, вкусове и аромати, в мекотата на общуването. Девет "железни магарета" преследват себеподобни творчески дракоси, заобиколени от верни щракащи джуджета.
 
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!