НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Българско участие на биеналето в Сидни (15.05.2010)
За седемнайсети път в Сидни, Австралия, се провежда традиционното международно биенале на изобразителното изкуство. И този път събитието се оказва притегателен център за изявени артисти от цял свят. Главният куратор е Дейвид Елиът.

В биеналето участва и българинът Камен Стоянов, който живее и работи във Виена. Това е поредната престижна изява за художника, който наскоро откри изложба под заглавие „На ръка разстояние” във виенския музей за модерно изкуство.

Тазгодишната експозиция на биеналето носи донякъде енигматичното заглавие „Красотата на разстоянието”. В какъв смисъл е красиво разстоянието?
Според организаторите на биеналето разстоянието ни позволява да запазим своята индивидуалност въпреки всички характеристики и способности, които са общи за всички човешки същества.
В същото време разстоянието изразява самата същност на изкуството. Макар и да отразява реалния живот, изкуството поддържа определена дистанция от действителността и това му позволява да разгърне символната си мощ.

Идеята на кураторите е да организират пространството като своеобразна Wunderkammer („стая на чудесата”), в която зрителите ще се наслаждават едновременно на различни видове изкуство, подредени в съседство без определен логически порядък.

Подзаглавието на биеналето – „Песни на оцеляването в една трудна епоха” – препраща към политическото лице на проявата. Много от творбите са тематично фокусирани върху актуалните световни проблеми: глада, конфликтите, замърсяването на природната среда.

Биеналето ще продължи до 01.08. 2010 г.


Kutlug Ataman -
Kutlug Ataman - "Mesopotamian Dramaturgies / Journey to the Moon", 2009 (detail),
Камен Стоянов - Фантом (2007 г.)
Камен Стоянов - Фантом (2007 г.)
Камен Стоянов - Движи ръцете си (2007 г.)
Камен Стоянов - Движи ръцете си (2007 г.)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!