НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нощ на музеите 2010 (15.05.2010)
Днес 15 май 2010 г. от 19 часа в София, а и в цялата страна за четвърти път ще се проведе нощта на музеите и галериите. Други градове в страната, които ще участват в това мероприятие са Благоевград, Троян, Велико Търново, Сливен, Пловдив и др.

Част от софийските музеи и галерии, които ще бъдат отворени са „Националната художествена галерия”, „Софийска градска галерия”, „Националната галерия за чуждестранно изкуство”, „Национален политехнически музей”, Музей “Земята и хората”, „Национален етнографски музей при БАН”.

Ще има съпътстваща програма включваща множество изложби и експозиции, както и пърформанси специално за събитието. Ще бъдат прожектирани български игрални и документални филми.

Националната художествена галерия” ще бъде домакин на творбите на Захари Зограф, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов.
Специално за тази нощ, ще бъдат изложени непоказвани образци на българската живопис от XIX век. Освен това изложбата от илюстрации на Ясен Гюзелев,фотоизложбата „В ателието” на Зафер Галибов ще бъдат на разположение на посетителите.
За първи път ще бъде изложена и картината на Христо Явашев-Кристо „Портрет на Мария” от 1955 г. На фасадата на двореца ще бъдат прожектирани постоянните експозиции на галерията.

В „Националната галерия за чуждестранно изкуство” ще бъдат показани изложбите на Емил Стойчев, американския художник Хънт Слонъм, германския художник Феликс фон Койдел, както и концерти на български музиканти.

В музея „Земята и хората” ще се състои събеседване на тема „Култура и устойчиво развитие” като част от поканените дискутиращи са Иван Маразов, акад. Тодор Николов, арх. Георги Стоилов, Никола Инджов и др.

Софийска градска галерия” е домакин на изложбите на Лъчезар Бояджиев „Другото око”, Флавио Бонети „Естествена история” и Богдан Александров „Шум. Портрети на близък човек”.

В „Национален етнографски музей при БАН” посетителите ще могат да видят изложбите „Магия за любов” и „Моми и звънци” на Вили Николов.

В „Национален политехнически музей” ще бъдат представени няколко астрономически презентации, предоставяйки на зрителите възможността да се запознаят по-подробно с темата за астрономията.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!