НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Уфици” с нова концепция: ще показва повече жени-художници (07.02.2017)

 От началото на пролетта музеят „Уфици” във Флоренция сменя концепцията си и ще показва много повече творби от жени-художници. По този начин, един от най-старите музеи в света се стреми да поправи един исторически дисбаланс между половете в дългосрочна инициатива. 

Изложбата цели да съживи репутацията на Сестра Плаутила Нели (1523–87г.), монахиня, която е първата флорентинска жена-художник по времето на ренесанса. Експозицията се очаква да отвори врати в Уфици на 8 март и ще продължи до 30 април, като откриването преднамерено съвпада с Международния ден на жената. 
 
Две седмици по-късно, дворецът Пити, намиращ се от другата страна на река Арно, ще открие изложба на автопортрети от покойната австрийска художничка и феминистка Мария Ласинг (24 Март-28 юни 2017г.).
Изложбата на Плаутила Нели ще бъде първата от серия ежегодни изложби, посветени на жените художници, споделя Айке Шмид, директор на Уфици и Двореца Пити. Прочетете повече за Шмид тук.
 
„Около дузина картини от Нели, някои от които едва наскоро идентифицирани в църкви и музеи из цяла централна Италия, ще бъдат показани заедно с нейни творби от Доминиканския манастир”, заявява Шмид. 
 
В същото време, решението да се покажат картини на Ласинг е вдъхновено от известната колекция от автопортрети на Уфици, която датира от XVII век. Изборът на около 30 творби, взети от Албертина във Виена, също представя новата феминиска концепция на музея Пити. 
„Сега, когато музея представя редовни изложби на жени художници, които ще присъстват и в постоянната колекция, музея има за цел да избегне неравенството между половете”, смята Шмид. „Това не е просто една специална инициатива, която се прави за три или пет години. Аз не знам дали ще бъда все още ще бъде директор, но мисля, че лесно може да продължи в продължение на поне 20 години”, добавя още той. 

Други по-големи художествени музеи също се различават канона. Изложби, посветени на пренебрегнати художнички, се проведоха в Гран Пале в Париж – на Виже льо Брун,  която миналата година пътува до музея Метрополитън в Ню Йорк. През октомври миналата година, Прадо в Мадрид откри първата самостоятелна изложба на художничката Клара Петерс, продължаваща до 19 февруари 2017 г. 
 
Инициативата на Уфици е предизвикана от разговор на директора през 2015 г. с базираните в САЩ активистки от колектива „Guerrilla Girls”, които в продължение на вече три десетилетия се опитват да извадят на показ неравенството в света на изкуството. 
 
Уфици не бе сред 400-те европейски институции – всички художествени галерии за модерно и съвременно изкуство, които наскоро бяха анкетирани от групата относно  техните усилия за увеличаване на разнообразието. Резултатите от тази кампания са изложени в галерия „Whitechapel” в Лондон до 5 март.
 
 „Музеят, създаден от семейство Медичи и открит през 1769 г. от Великия херцог на Тоскана, притежава това, което може би е най-голямата колекция от творби на художнички отпреди XIX век”, казва Шмид.
Много от тях принадлежат към добре известна, но малко показвана колекция от автопортрети, която по-рано е била подредена в тесния коридор на Вазари, свързващ Уфици и Двореца Пити. През ноември този коридор бе затворен за ремонт. Прочетете повече за това тук
 
„Творби от старите майстори като Рафаел и Рембранд, както и Елизабет Виже-льо Брюн и Мариета Робусти, дъщерята на Тинторето, бяха достъпни само за частни посещения, които са далеч по-малко от 1% от повече от 2-та милиона посетители които се тълпят в Уфици всяка година”, според Шмид. „Женските автопортрети могат да запълнят повече от една цяла стая на основната сграда на музея, когато колекция бъде пренаредена отново тази есен”, споделя още той. 
 
.
.
.
.
.
.
Произведение на Сестра Плаутила Нели
Произведение на Сестра Плаутила Нели
Сестра Плаутила Нели - Мадона
Сестра Плаутила Нели - Мадона
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!