НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Крадецът известен като „човекът-паяк” е изправен на съд за грабеж на картини на стойност 100 милиона евро (07.02.2017)

 Крадец, известен като „човекът-паяк”, известен с дръзките си акробатични обири, отиде на съд за кражба на произведения за над 100 милиона евро, извършена през 2010 г. в парижка галерия. Сред картините са творби на Пикасо и Матис. Виеран Томич (49 г.), е изправен пред 14 обвинения, заедно с двама съучастници. Очаква го до 20 години затвор, ако бъде осъден за обира.

Тримата са обвинени за обир извършен май 2010 г. в „Музея за модерно изкуство” в Париж. Тогава бяха откраднати пет картини на Анри Матис, Пабло Пикасо, Жорж Брак, Фердинан Леже и Амедео Модилиани. Крадците са проникнали през заключената с катинар врата и са счупили прозорец, за да влязат в един от най-посещаваните музеи в Париж, намиращ се на брега на Сена.
 
Томич призна за извършването на обира след ареста му през 2011 г., а пред репортери сравни себе си с известния крадец от френската литература. „Каква роля имам? Арсен Люпен”, каза той пред репортери с усмивка, позовавайки се на хитър, но очарователен герой, които ограбва домовете на богати парижани.
 
Трима охранители са били на смяна онази нощ, но са открили, че картините липсват от рамките им, едва когато музеят се е подготвял да посрещне първите си посетители на сутринта. Алармите на музея са били в процес на ремонт в продължение на няколко седмици, а крадецът е успял да счупи охранителната камера.
 
Когато полицията арестува сърбина през май 2011 г. Томич им казва, че първоначално е влязъл в музея за да задигне произведението на Леже „Натюрморт с Свещник” от 1922 г., без да подозира, че ще бъде в състояние да открадне още четири картини. 
 
Освен платното на Леже, другите творби са кубистичното платно „Гълъб”  на Пикасо от 1912 г., на стойност около 25 милиона евро, „Пасторално” на Анри Матис от 1905 г., „Маслиново дърво близо до Естак” на Жорж Брак от 1906 г. и „Жена с ветрило” на Модиляни от 1919 г.
 
Всички, с изключение на Модилиани са били окачени в една и съща стая в музея, разположен в заможния 16-ти район на Париж. Томич споделя, че ги е взел, защото ги е харесал. Според властите общата стойност на произведенията е около 100 милиона евро, но някои експерти заявяват, че може да скочи двойно, въпреки, че е невъзможно да бъдат продадени на свободния пазар.
 
Френската полиция арестува Томич след получаване на анонимен сигнал. Камери за видеонаблюдение от нощта на обира, записват само едно лице, което влиза през прозореца, но то не може да бъде идентифицирано. 
Томич, който има криминално досие, получава своя прякор благодарение на своя ръст от 1,90 м. и способността му да прониква в богати парижки домове и музеи през пророците, катерейки се по каменните стени на сградите. 
 
Властите заявяват, че е бил забелязан от бездомник в дните преди обира да обикаля около музея. Мобилния телефон на Томич показва сигнал, идващ от тази зона по време на обира. Сигнала е проследен до метростанция  в Париж, а после и до паркинг в центъра на града. Властите смятат, че това е мястото, където може би е продал  картините на първия търговец. Те и до днес не са намерени. 
 
Втори търговец твърди, че се е сдобил с картините за кратко време, преди да ги изхвърли в кофа боклук, на което твърдение властите не вярват. 
Международната полицейска организация „Интерпол” е изпратила сигнал на своите 188 страни-членки с надеждата за намирането на петте картини, но и досега няма и следа от тях. 
 
Налице са поредица от кражби на художествени произведения в Европа през последните години. През 2015 г. бяха откраднати 5 картини на стойност 25 милиона евро в Мадрид, създадени от известния британски художник Франсис Бейкън.  Испанската полиция арестува седем души миналата година, заподозрени за участие в кражбата.
 
Анри Матис - Пасторално
Анри Матис - Пасторално
Модиилиани - Жена с ветрило
Модиилиани - Жена с ветрило
Пикасо - Гълъб
Пикасо - Гълъб
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!