НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Показват ценен експонат от Историческия музей в Бургас на изложба във Виена (10.02.2017)

 Един от най-ценните експонати във фонда на Археологическата експозиция към Историческия музей в Бургас ще бъде показан на изложба в австрийската столица Виена, съобщиха от музея. 

Това е меден слитък, който е бил до монетно разменно средство от бронзовата епоха. Експонатът е открит при разкопки в района на село Черково по долината на Русокастренската река. Слитъкът е с форма на опъната волска кожа и маркиран с минойския знак „+”, който се среща в двете критомикенски писмености, които учените обозначават като линеарно “А” и “Б” писмо. Особеното в находката е това, че има абсолютни аналогии на островите Кипър, Крит и други места по Средиземноморието, информираха от музея в Бургас.
 
Изложбата във Виена ще бъде посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров и ще бъде открита през март. Тя е озаглавена „Първото злато“ и също така разказва за Ада тепе - най-старата праисторическа мина за злато в Европа, която се намира в Родопите. От 1500 г. пр. Хр. до края на бронзовата епоха около 1000 г. пр. Хр. благородния метал се добива именно там. През 2016 г. учени от австрийски и български академии на науките започват да проучват находките. Сега избрани артефакти са показани за първи път в изложбата, чийто организатори са Националният археологически институт с музей при БАН и Виенският музей за история на изкуството.
 
„Златото символизира богатството и техническите умения на епохата. Шедьоврите произведени в края на класическия / елинистичен период и по време на Римската империя документират значението на българското злато, което може да се проследи назад в 3500-годишна история.“ пише в сайта на Виенският музей за история на изкуството.
 
Това е поредното участие на медния слитък от бургаския археологически музей в международни изложби. През 2001-2002 година беше част от най-голямата експозиция „Троя - мит и реалност”.  Тогава находката беше оценена на 600 000 марки и обиколи три музея в Германия.
 
Медният слитък от бургаския археологически музей
Медният слитък от бургаския археологически музей
Виенският музей
Виенският музей
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!