НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Бил Виола показва “Electronic Renaissance” във Флоренция (17.02.2017)

 От 10 март до 23 юли, Фондация Palazzo Strozzi, Флоренция ще представи пред италианската общественост творчеството на Бил Виола. Изложбата “Electronic Renaissance” е най-новият проект на ненадминатия майстор в областта на видео арт-а.

Мащабната експозиция ще потопи пространството на Palazzo Strozzi с музика и звук, а представените творби проследяват дългата творческа кариера на Виола от първите му експериментални работи от 1970 г. до монументалните му инсталации, правени в наши дни. 

Неговите творби винаги са фокусирани върху архетипните духовни преживявания – раждане, смърт, разгръщането на съзнанието. Те имат корени както в източното, така и в западното изкуство. Новият проект на Бил Виола “Electronic Renaissance” показва взаимодействието между класиката и съвременността чрез новаторския диалог между работата на артиста и шедьоврите на големите майстори от миналото, от които той черпи вдъхновение и които са белязали творческия му стил.

Бил Виола е роден в Америка през 1951 година. Той получава своята бакалавърска степен по изящни изкуства в Experimental Studios от университета в Сиракуза през 1973 година. През 1970 година живее в продължение на 18 месеца във Флоренция, където е технически директор на „art/tapes/22”, едно от първите студиа за видео изкуство в Европа. През 1977 година, Бил е поканен да покаже видеозаписите си в университета La Trobe в Мелбърн, Австралия.
 
Той се утвърждава безапелационно сред водещите съвременни творци и е един от пионерите в областта на видео арт-а. Негови творби са притежание на музеи, галерии и изтъкнати колекции по цял свят. 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!