НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Институтът Getty откри онлайн изложба за наследството в Палмира (17.02.2017)
 Официално вече е открита виртуалната изложба „Наследството на древна Палмира“. 

Сайтът на изложбата замислен едновременно като справочник и ръководство за обучение и се състои от няколко секции посветени за историята на града от I век новата ера, когато е бил голям търговски център до наши дни, когато наследството на Палмира е застрашено от пълно унищожение от бойците на ИДИЛ.

Голяма част от материали са от собствената колекция на института Getty, а в бъдеще се планира да се добавят материали от други източници. Повечето от снимките представени на сайта могат да се изтеглят, променят и използват за всякакви цели. В момента институтът работи върху адаптация на изложбата за публика говореща на арабски език.

В един от разделите на сайта може да се види интерактивна карта на града, на която са отбелязани основните паметници на Палмира, включително и разрушения от терористите храм Баалшамин и Бела, Триумфалната арка и Тетрапилон.

Кликайки върху тях можете да видите и най-ранните снимки на постройките, които са направени от морския офицер Луи Вине (1831 – 1896) през 1864 година по време на експедиция до Мъртво море. Архивът с фотографиите на Вине, институтът Getty придобива през 2015 година. Представа за външния вид на паметника може да се получи и благодарение на копията направени от творбите на художника-пейзажист и архитект Луи Франсоа Касас (1756 -1827), който е посетил Палмира през 1785 година и нарисувал много картини и 100 гравюри с изображения на градския пейзаж.


„Комбинирането на фотографиите на Вине с нашите гравюри на Палмира направени от рисунките на Луи Франсоа Касас, показва, че изложбата разказва нова история и дава по-дълбоко разбиране за мястото, което се появява в заглавията на пресата“, заявяват от
Getty.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!