НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Човешката природа изразена в цветове (19.05.2010)
От 20 май 2010 г. софийската галерия за съвременно изкуство „1908” открива изложба на утвърдения български художник Живко Мутафчиев.

Ще бъде представена серия от живописни творби създадена специално за мероприятието.Мотото на изложбата е "Прелъстена бездна".

Самият естетически стил на автора кара всеки да „довършва” своята картина, наблюдавайки работите му. Морето и небето са едни от любимите му обекти за съзерцание и именно те са най-често срещаните в тази колекция.

Картините му отвеждат очите в дълбок унес, задълбавайки някъде навътре в душата на зрителя.
За разлика от други негови графични или живописни серии тук човешкият образ не е представен като главно действащо лице. Ролята на случващото се извън човека е темата на творбите му, там е безкрая, самотата и вечността.

Там животът, който тече е енергия от преливащи се и потъващи в хоризонта цветове. И тук както и във всичките си изложби Живко Мутафчиев изненадва с новите си емоции, които могат да бъдат разчетени като „записки” от черен туш, характерен подход в работите на художника, протичащи през платното като поток на съзнанието.

Живко Мутафчиев е роден в Айтос през 1967 година. През 1986 завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1994 завършва Художествената академия в София в специалност графика в класа на професор Стоян Стоянов. Излага свои работи от 1987, а първата му изява извън България е в музея за модерно изкуство във Фонтебло, Франция през 1990. Има участия в Германия, Испания и Холандия, и няколко самостоятелни изложби в галерия “ROM-ART Gallery”, Брауншвайг и галерия “Enigma”, Ню Йорк. В България участията му в общи и самостоятелни изложби са повече от 20.
Негови творби са собственост на Националната художествена галерия в София, на Музея за модерно изкуство във Фонтенбло, Франция, частни колекции в Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Гърция, Холандия, Белгия, Великобритания, Русия, САЩ, Испания.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!