НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скандалът с изложбата на Анселм Кийфер в Пекин се разраства (21.02.2017)

 Организаторите на спорна изложба на Анселм Кифер в музея на Централната академия за изящни изкуства (CAFAM) в Пекин се борят срещу западните търговци на изкуство, които представляват художника, и които се противопоставят на проекта. Прочетете повече за това тук

Изложбата „Анселм Кифер: коагулация”, се проведе в CAFAM между 19 ноември 2016 г. и 8 януари 2017 г. Това бе първата спирка от планираните четири локации в Китай. Въпреки това, Кийфер бе против осъществяването й, защото се организира противно на желанията му и без неговото съгласие. Той отказа да присъства. 
 
Представляващите го галерии – „White Cube”, „Gagosian” и „Thaddaeus Ropac” излязоха със съвместно  изявление по случая, потвърждавайки становището на Кийфер и добавяйки, че „да се планира такава важна изложба в Китай, без съдействието на художника е неуважително”. 
 
Главният куратор на изложбата и нов председател на германския национален комитет на ICOM (Международен съвет на музеите), Беате Рейфеншилд, от своя страна описва случилото се като атака срещу кураторската й свобода: „Кураторите трябва да уважават художника, но и да могат да работят в полза на по-широката публика. Ако всички хора на изкуството и техните представители биха могли да контролират кога, къде и защо тяхното изкуство се показва в музеи, след като е продадено, то обществения интерес няма да бъде напълно обслужен”. 
 
Изложбата бе организирана съвместно от CAFAM и „Bell Art” – базирана в Хамбург платформа за културен обмен между Китай и Европа. Тя включваше 87 произведения, 80 от които принадлежат на родения в Китай, но работещ в Германия колекционер – Мария Чен Ту. Пет от останалите седем творби принадлежат на частни колекционери, които ги дават на назаем на музея Лудвиг в Кобленц, където Рейфеншилд е директор. 
 
Bell Art и консултанта на отдела за връзки с обществеността на Рейфеншилд, Монтиът Илингуърт, казва, че това е „класически случай за това как търговските интереси в света на изкуството могат да надделеят и за това как мотивът за печалба се стреми да контролира и възпира кураторската свобода”. Той добавя, че въпреки Музея Лудвиг е обявен на рекламните материали, той по никакъв начин не участва в изложбата.
 
„Учудващо е , че Кийфер и неговите представители говорят по този начин срещу уредник, малка културна организация и най-важният и престижен музей в Китай. Те са загрижени, че тази изложба ще пречи на собствената им търговска стратегия за творбите на Кийфер в доходния китайския пазар”, споделя Илингуърт. 
 
Що се отнася до трите планирани изложби в Китай, които ще включват Нанкин и  Гуанджоу, все още не е ясно дали ще се състоят. 
 
Друг спонсор на изложбата на Кийфер е културно-инвестиционната група „Baijia”, която принадлежи към магната на недвижими имоти Ян Луген, един от най-големите азиатски колекционери според „Артнюз”. Той е инвестирал милиони в изкуство, основател е и спонсор на Международния фестивал на изкуствата в Нанкин.  Очаква се той да инвестира милиони долари в ново биенале в Нанкин, насрочено за месец октомври 2018 г. Ян също така има свой и собствен музей – „Baijia Lake Museum” в Нанкин. „Вече съм купил и събрал повече от 3000 произведения на Пикасо, Моне, Ван Гог, Роден, Матис, Делво, Дали, Реноар, Шагал, Дере, Дега и много други”, споделя той.  Той е и създател и на галериите „ART100” в Ню Йорк, Хонг Конг, Сингапур, Пекин и Нанкин и ще отвори допълнителни пространства в Лондон и Париж през тази година. „Нито едно от произведенията в изложбата на Кийфер не е за продажба. Тази изложба не е с цел печалба и аз не притежавам неговите творби”, споделя още той. 
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!