НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нюйоркси предприемач стои зад най-голямата частна колекция на Рембранд (24.02.2017)

 Томас Каплан, предприемач от Ню Йорк, вече притежава почти една трета от картините на Рембранд, които са в частни ръце. От 2005 година той е закупил 11 от 35 картини на Рембранд, които принадлежат на колекционери по цял свят. Каплан описва себе си като най-големият частен колекционер на творби от художника. 

Картините, които той притежава включват 3 от панелите на петте сетива нарисувани от младия художник. Един, от които - "Припадналият пациент (обоняние)" - бе наскоро открит след като на аукцион и се продавал като творба от 19ти век оценена на 500 – 800 долара. Той също купува автопортрет, който принадлежал на Стив Уин, инвеститор в имоти и казина. 
 
Най-скъпата картина, която Каплан притежава от Рембранд е „Минерва“. Въпреки, че не е оповестена точната цена, той заявява, че струва по-малко от картината на Анди Уорхол от 1963 година „Green Car Crash (Green Burning Car I)“, която бе продадена за 72 милиона долара.
 
Шедьоврите от „Leiden Collection: The Age of Rembrandt” ще могат да се видят в Лувъра, Париж от 22 февруари до 22 май. Каплан, чието богатство идва от инвестиции в минерали (и най-вече злато), създава колекция Leiden/ Лайден, наречена на името на града, където е роден Рембранд. Акценти от колекцията са творби от от Жерард Ду, Франс ван Миерис, Ян Стен и Йоханес Вермеер.
 
След изложбата в Лувъра , много по-голяма изложба от творби собственост на колекционера ще обиколи Шанхай, Пекин и Абу Даби. Изложбата има символично значение според Каплан „Точно сега, трябва да строим мостове между културите, а не да ги горим. Да намалим стените, а не да ги издигаме.“ Той вярва, че “Leiden Collection” има глобална роля: „Ние, като колекционери сме американци. Можем да използваме холандско изкуство в изложба започваща във френски музей, за да построим мостове между Запада и Китай.  След това, от Лувъра в Абу Даби, картините ще се насочат към Мосул и Палмира.“
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!