НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Dreamlands" в Мец (20.05.2010)
До 9 август 2010 г. новооткритата галерия в Мец, филиал на центъра „Помпиду”, представя една обширна експозиция.
Тя включва над 300 творби и проекти от областта на модерното и съвременното визуално изкуство, архитектурата, танцовото изкуство, театъра и киното.

По време на проявата многобройни експонати от различни музейни и частни колекции ще присъстват на фона на разнообразни пърформанси, конференции и уъркшопове.

Изложбата е озаглавена "Dreamlands" и за пръв път насочва вниманието ни към въпроса как панаирите, международните експозиции, увеселителните паркове и други подобни пространства влияят върху представите ни за съвременния град. Тези затворени в себе си паралелни светове, чиято естетика често се движи по ръба на кича, до голяма степен са вдъхновявали художницити, архитектите и урбанистите на ХХ в.

Сред най-забележителните експонати е павилионът „Сънят на Венера”, проектиран от Салвадор Дали за Световния панаир в Ню Йорк през 1939 г. Правят впечатление също така манифестни проекти като „Да се учиш от Лас Вегас” на Вентури и Браун, и „Ню Йорк в делириум” на Дем Кулхас.

Шестнайсетте секции на изложбата изследват от различен ъгъл сложната и проблематична връзка между тези показни въображеми пространства и обикновената градска среда.


"The Goncourt Brothers stand between Caesar and the Thief of Bagdad", 2003
Salvador Dali -
Salvador Dali - "Dream of Venus"
Robert Venturi and Denise Scott Brown -
Robert Venturi and Denise Scott Brown - "Learning from Las Vegas"
Rem Koolhaas -
Rem Koolhaas - "Delirious New York"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!