НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия Белгравия, Лондон представя гръцката художничка Мария Филополу (07.03.2017)

Талантливата Мария Филополу, наскоро приключи две нови монументални платна озаглавени "Подводни плувци", част от серия, която става емблематична за творчеството на гръцката художничка и я представя в Лондон, съобщават от галерия Белгравия, която показва работите на Филополу повече от 10 години. 

Не е трудно да се разбере защо Филипополу е сред най-успешните гръцки съвременни художници във Великобритания.  Мария Филополу ни кара да почувстваме лекотата и красотата на водата, като коприна, слънцето на повърхността, жизнеността във въздуха. Спиращите дъха тюркоази, сини и зелени тонове улавят красотата на реални места. Плувците й са красиво допълнение към всеки интериор, те оживяват пространството с цвят, светлина и движение, но и създават усещане за свобода и спокойствие. Водата е толкова ярка и оживена, че сте готови да скочите в нея.
 
Филополу ще покаже 18 мащабни платна в Белгравия от 15 април до 17 май – това са две и половина години на работа, след което художничката ще се "върне на възлюбените си острови и ще чака нова муза".
 
Картините в изложбата имат уникалната способност автоматично да ви транспортират до гръцките плажове, където за първи път са нарисувани, така въздействащ е и смисълът на изображенията, създадени с използването на текстура и цвят; богати изумрудено зелени и тюркоази, преливащи в колоритен „блус“. Сякаш погледът на художника е случайно попаднал на тези сцени и ги е уловил автоматично, толкова добре.
 
Марина Ламбраки-Плака, директор на Националната галерия на Атина, казва: "Монументалния мащаб доведе Мария Филополу до това, което Моне открива много по-рано: че изображението не се ограничава само с платното, рамката, но се разпростира отвъд нея и излъчва в пространството. "
 
Макар да е гръцки художник Мария учи в Париж, но завинаги остава влюбена в морето на родната си страна. "Аз съм един плувец и художник. Обичам гръцката природа, плувам всеки ден през лятото и толкова, колкото мога, през останалите сезони. Пътувам много из различни малки острови и съм най-щастлива или в морето или в близост до него. Не мога да работя без силното гръцко слънце.“
 
Филополу описва творбите си като "сцени от рая в живота на хората, които виждаме само във филми. Може би най-доброто състояние, релаксацията, съюзът с природата, еротиката, която хората усещат във водата. Моето мнение е, че цялото ни съществуване е деликатен баланс между знанието, че щастливите моменти са ценни и че имаме нужда да ги разпознаваме и оценяваме.“
 
 
Мария Филополу
Мария Филополу
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!