НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Портрет на Мао Дзъдун от Анди Уорхол ще бъде предложен на търг в Хонконг (21.03.2017)
 Портрет на Мао Дзъдун от Анди Уорхол, създаден през 1973 г., ще бъде предложен на търг на аукционна къща"Сотбис" в Хонконг на 2 април. Продажбата може да донесе 15 милиона щатски долара – това е най-високата предварителна оценка на тръжната къща за картина, продавана в Азия.

Серията от портрети увековечава основателя на Китайската комунистическа партия – Мао Дзъдун в характерния за Анди Уорхол стил поп арт. Конкретният портрет на Мао, който ще бъде предложен от ”Сотбис” е продаден през 2014 г. в Лондон за 9,4 млн. долара. Сегашният собственик, който остава анонимен, го предлага за продажба чрез Sotheby’s в Хонконг.

Портретът на Мао от Уорхол е част от серия, която включва почти 200 портрета в подобна техника на рисуване и в близки размери. Авторът я създава след подобни по-ранни творби на Мерилин Монро и Елвис Пресли през 60-те години.
 
Уорхол започва серията си портрети на Мао през 1972 г., когато отношенията между тогавашните врагове в Студената война – Китай и САЩ, започват да се размразяват след историческото посещение на президента Ричард Никсън в Китай. Снимката, която Уорхол използва за портрета, е била на вътрешната корица на „Малката червена книга“, която  е символ на китайския комунизъм и пропаганда. Смята се, че над един милиард копия на книгата са били публикувани, което прави книгата една от най-разпространяваните за всички времена.

От аукционна къща Сотбис се надяват картината да не предизвика политически спорове. „Надяваме се хората да не бъдат спирани от каквито и да е било политически въпроси... Тук говорим за сериозно изкуство“, заявиха от аукционната къща.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Анди Уорхол
Анди Уорхол
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!