НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ОТ НЕПРЕДСКАЗУЕМОТО КЪМ НЕГОВОТО НАЧАЛО (24.03.2017)

Новата глиптотека Калсберг в Копенхаген представя Мане, Дега, Моне, Сезан, Ван Гог, Гоген и други знаменити творци. Богатата колекция от френска живопис съдържа творби на някои от най-големите фигури в изкуството и обхваща една от най-сложните епохи в историята на изкуството. Тя ще може да бъде видяна от 19 март до 31 декември 2017 г.

С над 200 творби в изложбата е показано художественото многообразие, което характеризира развитието на изкуствата във Франция през годините 1800-1950 г. Чрез "обратната хронология" - връщането назад, към корените на модерните течения, изложбата представя визуално повествование на 150 години изкуство, обляно с интензивност и иновация. Но обратната хронология е и стил на подреждане в тази експозиция – на трите музейни етажа посетителите ще видят първо картините от последно време докато се връщат към миналото.


Времето в експозицията обхваща периоди от романтизма до Втората световна война, когато Франция е място за срещи на най-авангардните художници, които работят извън художествени исторически категории. Те се движат и излизат от различни групи, вдъхновени от пътуванията си и, в края на краищата, работейки по-динамично и непредсказуемо.

Думата "глиптотека" е съвременен неологизъм. Тя произлиза от "глиптика" - научен термин от археологията и изкуствознанието, с който се означават релефни, художествено гравираните скъпоценни или полускъпоценни камъни. В случая "глиптотека" се използва малко подвеждащо и не особено на място, тъй като с думата се обозначава Музей за скулптурно изкуство, а не сбирка с гравирани скъпоценни камъни. 
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!