НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов стартъп те кани да прекараш почивката си в ателието на художник (28.03.2017)

Гетика Агравал стартира Vacation with an Artist (VAWAA), сайт, който предлага краткосрочни стажове с художници, дизайнери и творци по цял свят. Чрез VAWAA, гладният за изкуство пътешественик може да резервива няколко дни с уличен художник в Буенос Айрес, икебана майстор в Киото или дори майстор на велосипеди от бамбук в Бангалор, наред с други занаятчии и художници, представляващи най-различни страни. Идеята за този необичаен вид туристическа дейност хрумва на американката след като тя самата търсила място за почивка - „Но не исках да стоя просто на плажа“, казва тя. „Исках трансформационен опит от пътуването – нещо, което стимулира творческата част от моя мозък.“

Агравал и нейният бизнес партньор свързват пътешественика и художника (твореца), предлагат оптимални маршрути за полети и настаняване и като цяло действат като гидове през времето на ваканцията. „За щастие вече съм била на всички тези места и съм прекарала време с всички тези художници“, казва Агравал. „Затова, организирането на логистиката беше лесно за мен. Агравал си взема едногодишна почивка от ролята си на творчески директор в рекламна агенция, за да опознава света. Нейната цел е да открие майстори творци прочути сред техните местни общности.

Тя прекава по 1 месец във всяка от страните – Чехия, Словения, Хърватска, Турция, Малайзия, Виетнам, Индия, Япония, Аржентина, Уругвай, Чили и Перу – и се връща обратно с мрежа от творци опитни в керамиката, тъкането на ратан,  скулптурата, естественото боядисване, калиграфията, дървообработването, сплъстяването, тангото и много други.
 
Днес VAWAA предлага „ваканционно чиракуване“ вариращо от 300 до 3 000 долара. Тези цени включват такса определена от всеки занаятчия (която включва цената на материалите), заедно с оперативните разходи на VAWAA. Стажовете са от 4 до 7 дни и от 20 до 70 часа. Към днешна дата, VAWAA e организирала проекти с 32 художници и все по-голям брой пътешественици. Клиентите обикновено са „уморени от типичното туристическо преживяване, което може да им се предостави“, казва тя. Вместо това, те гледат на почивката си, като възможност „да намерят вдъхновение, да предизвикат себе си и да се свържат с творческата страст и местния занаят“.
 
Някои тълкуват пътуванията като мимолетно отклонение. Те се прибират вкъщи с творческо вдъхновение и даровете, които са направили ( филцов шал, лакирана картина, чифт кожени обувки) по време на престоя си.  И с това опитът приключва. За други обаче, екскурзиите откриват нови пътища и проекти.
 
VAWAА все още не е достатъчно голям бизнес за Агравал да се откаже от другата си работа и да посвети цялото си внимание на туристическеския си стар ъп, но определено очертава разрстващата се тенденция. Airbnb наскоро стартира инициативата си “Experiences”, която насърчава потребителите със специфични умения да организират уъркшопове и обиколки. Едно от тези събития идва под формата на разходка по парижките улици и уличното изкуство с графити художника - Шири, чиято кулминация е създаването на стенопис от пшенична паста.
 
Тази седмица Агравал ще представи нова група от творци от Испания в обществото на VAWAA. Те включват човек, който прави лога и фотограф  от Канарските острови. Скоро ще бъдат добавени и занаятчии от Скандинавия, Португалия и Мароко. С разрастването на мрежата,  тя се надява, че ще се развият  по-ползотворни и симбиотични връзки между творци и туристи, които искат да нахранят ума си.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!