НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Внушителна изложба в Мадрид чества 80 години от създаването на шедьовъра "Герника" от Пабло Пикасо (07.04.2017)
 В музея "Кралица София" в Мадрид бе открита изложба, посветена на творчеството на Пикасо. Мащабната експозиция чества 80-годишнината от създаването на неговия шедьовър "Герника" - универсалния символ на свързаните с войните жестокости. Със събитието се отбелязва и 25-годишнината от включването на творбата в колекцията на музея.

Изложбата, озаглавена "Пътят към "Герника", ще може да бъде видяна до 4 септември. Мащабната експозиция включва близо 150 шедьовъра на прочутия художник от колекцията на "Кралица София" и от над 30 културни институции в целия свят. Картини ще бъдат предоставени от музея "Пикасо" и центъра "Помпиду" в Париж, галерията "Тейт модърн" в Лондон, Музея за модерно изкуство и музея "Метрополитън" в Ню Йорк, фондацията "Бейелер" близо до Базел, Швейцария, и от редица частни колекции.

Пикасо рисува „Герника” през май 1937 г. по поръчка на правителството на испанската република за испанския павилион на Световното изложение в Париж същата година.

Платното изобразява бомбардировката от 26 април 1937 година на мирното баско селище Герника, което германските съюзници на Франко в Гражданската война сриват със земята. Като приема да изпълни поръчката, в първите дни на 1937 г. Пикасо я свързва с темата "Художникът и ателието му". Скоро обаче, научавайки за унищожителните бомбардировки над Герника, той изоставя първоначалната тема и превръща произведението в олицетворение на жестокостта и страданието, които носи войната.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!