НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обявени са номинираните в конкурса за дизайн на новия британски паспорт (07.04.2017)

Брекзит е сигурен, както и факта, че Великобритания ще се нуждае от нов паспорт. Именно за това Dezeen обяви конкурс, които получи над 200 предложения от 34 различни страни. Най-младият участник е на 12 години, най-възрастният е на 83. Повечето проекти са от архитекти и дизайнери, но има и номинации на чуждестранни дизайнери, студенти, пенсионери и безработни. Това са деветте проекта, които най-много впечатлиха журито преди обявяването на победителя на 11 април:

"Кой казва, че не може да се пътува леко?"
Архитектурните помощници Ерик Уонг и Елиът Джефри претворяват паспорта като куфар, минаващ през границите. В черно и златно фолио на корицата има мотив наподобяващ багажните етикети, а всяка прозрачна страница показва рентгенова снимка на елементите, които един типичен пътник може да носи. Докато паспорта пътува по целия свят, тези изображения се превръщат във визови печати, които представляват подаръци от всяка страна.
 
"Това, което определя Обединеното кралство и каква е целта на паспорта?"
Тези два въпроса задава друг архитект Хана Пери, като отговаря с проект подчертаващ географията на Великобритания и радостта от пътуването.
Перфорираната карта на Великобритания и Северна Ирландия разположена върху синьо е предложението за корица. Вътре всяка визова страница е пастелен модел на основа на част от бреговата линия обградена с цитат свързан с пътуването от известния британец Робърт Луис Стивънсън - "Все още няма чужди земи, само пътникът е този, който е чужд."
 
"Трябва Ви паспорт, само ако приемете съществуването на други страни"
Този проект дело на гръцко-немския екип от графични дизайнери Били Кисоглу и Франк Филипин включва името на всяка страна в света, с Обединеното кралство маркирано в червено. Страните са изброени в реда на тяхното население от имигранти на всяка първа страница и тяхното население от емигранти на всяка втора. Дизайнът се стреми да признае "непрекъснатите преселвания и идеите, които формират цивилизацията“.
 
"Сегашния паспорт е пренаситен със затворен в себе си патриотизъм"
Дизайнерите Стеф Роден и Сара Бетан Джоунс „събличат“ текущия дизайн за да се отстранят представите за британеца, които те смятат, че вече не са актуални. Вместо това те създават празни пространства, които чакат да бъдат метафорично изпълнени с нови идеи за гражданството. Паспортът прилича на тетрадка от училище, докато вътре, имиграционните служители трябва да разкъсат перфорации за да разкрият ярко оцветени визови страници, което означава, че паспорта получава все по-ярък вид с повече пътувания.

"Времето във Великобритания е уникално"
Норвежкият студент по графичен дизайн Силе Бергум се фокусира върху времето във Великобритания за своя дизайн. Всяка страница разполага с графична интерпретация на различни метеорологични явления - страницата, пълна с сини точки представлява градушка, докато страницата на пресичащи се жълти и сини ивици представлява „sunshower“ – дъжд, докато слънцето грее. Минималистичния дизайн на корицата пък е очевидно вдъхновен от мъглата, но с тънка жълта ивица, която дава надежда за слънце.
 
"Паспортът на Великобритания трябва да действа като инструмент, за създаване на здрави отношения"
Този паспорт с преливащи се цветове може лесно да бъде сбъркан с ВИП пропуск за нощен клуб и определено целта му не е да бъде скрит на дъното на куфара. Вместо това можете да го носите на врата си, където да играе ролята на тема за разговор. Идеята на Адриан Уестуей, графичен дизайнер от Лондан е да помогне на пътуващите британци да създадат нови международни връзки.
 
"Великобритания се нуждае от визуална метафора, за да отрази духа и преди и след референдума"
Дизайнерът Иън Макфарлейн започва с преливка от бордо – настоящия цвят на европейските паспорти, което се превръща в тъмно синьо, представляващо стария цвят на британските паспорти преди ЕС. Страниците за визите са напълно празни. 
 
"Глобализмът тества силата на националната идентичност"
Холандските дизайнери Тим Гамбел и Алфонс Хойкас премахват понятието гражданство по отношение на дизайна и приемат хиперлокален подход, в който всеки град има своя собствена корица за паспорт с герб на базата на хералдически изглеждащи символи, които се генерират от алгоритъм.
Страниците отиват още по-далеч и са персонализирани за всеки притежател, като се използват данни за личността и изображения извадени от профили в социални медии, за да се генерират символи. За да направят това дизайнерите са използвали emblemmatic, софтуерна програма, която те разработват.
 
"Ние трябва да покажем, че все още имаме чувство за хумор"
Дизайнерът Марк Нод предлага серия от три паспорта за трите вида обитатели на Full United Kingdom – Пълното Обединеното кралство. Корицата на първия, създаден за "истинските британци" е оцветена в традиционното синьо и е украсена с легендата "FUK-U". Вторият за не-британски жители на Великобритания е европейски стил в червено и е с етикет "FUK-R". Третият, за дипломати, е цветът на бялото знаме и "наистина представлява нашата репутация пред света: FUK-D".
Всяка версия разполага с латинското мото "Cave quid volunt" (бъдете внимателни какво си пожелавате) и френското "Adieu Mon Amies" (Сбогом приятели).
 
 
Кой казва, че не може да се пътува леко?
Кой казва, че не може да се пътува леко?
Това, което определя Обединеното кралство и каква е целта на паспорта?
Това, което определя Обединеното кралство и каква е целта на паспорта?
Трябва Ви паспорт, само ако приемете съществуването на други страни
Трябва Ви паспорт, само ако приемете съществуването на други страни
Сегашния паспорт е пренаситен със затворен в себе си патриотизъм
Сегашния паспорт е пренаситен със затворен в себе си патриотизъм
Времето във Великобритания е уникално
Времето във Великобритания е уникално
Паспортът на Великобритания трябва да действа като инструмент, за създаване на здрави отношения
Паспортът на Великобритания трябва да действа като инструмент, за създаване на здрави отношения
Великобритания се нуждае от визуална метафора, за да отрази духа и преди и след референдума
Великобритания се нуждае от визуална метафора, за да отрази духа и преди и след референдума
Глобализмът тества силата на националната идентичност
Глобализмът тества силата на националната идентичност
Ние трябва да покажем, че все още имаме чувство за хумор
Ние трябва да покажем, че все още имаме чувство за хумор
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!