НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов проект на художествена група „Градът” (25.05.2010)
„Вкусът на времето”, част от годишната изложба на секция „Живопис” от Съюза на българските художници под мотото „10х5х3” ще бъде представен тази вечер в заседателната зала на галерия „Шипка” 6.

Проектът „Вкусът на времето”, е създаден за живописта, за автора, за фигурата на куратора, за институциите и за това, как те се променят през времето. Той започва като интерпретация на самата идея на изложбата „10x5x3”.

Замисълът на общата изложба е да обедини 10 куратора,
всеки един от които работи с 5 художника, участващи с по 3 произведения.

Вместо подбор на автори и картини, които да бъдат представени в изложбеното пространство, проектът представя пет отделни пърформанса. Те са пряко свързани със съществувалата в края на 80-те, самото началото на 90-те години, художествена група „Градът”, в която участват Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса и Недко Солаков, обединени от изкуствоведа Филип Зидаров.

Тогавашната идея на групата е да покаже изложба без нито една „картина” от вида на приетото от българската артистична сцена през 70-те и 80-те години.

Първият съвместен проект на „Градът” е поставен през 1988 г. в познатата днес галерия „Райко Алексиев”. Това се оказва и една от първите изложби, които нарушават приетите тогава норми и се появява фигурата на куратора като цяло.

Други реализирани проекти на групата са : „Вавилонска кула” в Габрово през 1989 г., „Градът Утопия” в Нотингам през 1990 г.,както и създаването на първите в страната - частна галерия и публичен аукцион за постери на Кристо.

Тази вечер Филип Зидаров е поканен като пърформър,
изнасяйки пет отделни пърформанса по 30 минути. Заедно те имат за цел през „игра” да обърнат вниманието на публиката към състоянието на художествените институции в страната и има ли ги въобще.


 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!