НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скулптура, дело на Константин Бранкузи постави рекорд на търг на аукционна къща "Кристис" (19.05.2017)

Бронзова скулптура от Константин Бранкузи (1876 - 1957) беше продадена за рекордната за твореца сума от 57,3 милиона долара на търг на "Кристис" в Ню Йорк. Произведението носи наименованието "Заспала муза" и представя легнала женска глава с височина 26 см. Творбата е излята през далечната 1913 г. Цената на "Заспалата муза" надвиши предварителната оценка на "Кристис", която беше от 25 до 35 милиона долара.

Предишният рекорд за произведение на Бранкузи беше от 2009 г. - 29,1 милиона евро (37,2 милиона долара по онова време). Той беше поставен, когато беше разпродадена колекцията на Ив Сен Лоран и Пиер Берже. 
Творбите на Константин Бранкузи рядко се появяват на търг, именно за това продажбата в Ню Йорк беше истинско събитие в арт средите. С нея започнаха пролетните търгове в Ню Йорк, които ще предложат произведения на импресионизма, модернизма и съвременното изкуство.
 
Друго интересно предложение на търга на "Кристис" беше един от най-известните портрети на Пабло Пикасо - "Седнала жена в синя рокля" от 1939 г. Творбата беше продадена за 45 милиона долара. На картината е нарисувана Дора Маар. Първоначално тя принадлежи на търговеца Пол Розенберг, но е конфискувана от нацистите през 1940 г. Френската Съпротива обаче спира влака, който я кара към Германия и спасява шедьовъра. „Femme Assie, Robe Bleu” попадна в ръцете на американски колекционер, след като преди шест години също беше продадена на търг за 26 млн. долара.
 
На търга на "Кристис", проведен на 17 май бяха продадени общо 43 лота за 289 милиона долара.
 
Пабло Пикасо
Пабло Пикасо
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!