НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьоврите на Каналето в Кралската галерия в Лондон (23.05.2017)
Нова изложба в Кралската галерия в Бъкингамския дворец събра две серии от най-добрите картини на Каналето, изложени едни до други за първи път от близо 40 години. Експозицията представя шест гледни точки към Венеция, нарисувани в началото на кариерата на художника през 1720-те години, заедно с поредица от пет римски изгледа създадени 20 години по-късно. И двете серии картини са поръчани на Каналето от Джоузеф Смит, меценат и най-изявения покровител на изкуството във Венеция по онова време. Сбирката на Смит е купена почти изцяло от Джордж III през 1762 г., за да украси наскоро придобитата Бъкингамска къща (по-късно Бъкингамския дворец).

Шестте картини свързани с венецианския пейзаж, вероятно са били в основата на първоначалните контакти между колекционера-меценат и художника. Смит сигурно е планирал и двете серии от картини да украсят отделни стаи в двореца му на Канале Гранде във Венеция.  Той поръчал произведения от Каналето не само за да ги добави към собствената си колекция, но и да рекламира уменията на Каналето на богатите британци, които са посещавали дома му.
 
Изведени за зрителите днес, изцяло от Кралската колекция, картините от "Каналето и Изкуството на Венеция" представят една от най-важните колекции на венецианското изкуство от 18-ти век в света. Чрез над 200 картини, рисунки и отпечатъци изложбата изследва начина, по който художниците завладяват привлекателността на този процъфтяващ град, от процъфтяващия му театър и оперна сцена до големите обществени забавления и религиозни спектакли.

На 26 септември 2017 г. изложбата ще излъчи и документален филм за Каналето и изкуството на Венеция в кината по целия свят. Този първи пълнометражен филм на изложба от Кралската колекция включва интервюта с кураторите на инициативата и документални кадри от подготовката на изложбата.

 Джовани Антонио Канал ( Giovanni Antonio Canal), познат под името Каналето, е художник, известен предимно със своите пейзажи.
Каналето учи рисуване в ателието на баща си, който изработва декори за театрални представления. Прочува се с картините си от Венеция. Те се отличават със своя много точен и винаги богат на детайли рисунък. За това той често използва камера обскура, подпомаган от своя племенник Бернардо Белото, който по-късно също използва артистичното име Каналето.
 
Основни клиенти на Каналето са английските туристи, предприели т. нар. Гранд тур (Grand Tour - „Голямо пътешествие“) - пътуване из Европа с познавателна цел. Един от най-големите меценати на Каналето е английският консул във Венеция Джоузеф Смит, който намира клиенти-англичани за голяма част от картините му. След избухването на Войната в Австрия потокът от туристи намалява и поръчките на художника рязко спадат. Той заминава за 10 години в Англия, след като научава за условията на живот там от Джакопо Амигони, който работи като художник на острова в продължение на много години. Картините му стават по-тъмни, като че ли в унисон с по-облачното небе над острова. Те започват да страдат от спад в качеството, повторяемост на сюжета и известна механичност, затова художникът не намира на острова признание, съпоставимо с това в родината му.

Последните 10 години от живота си той се връща отново във Венеция, като пренася със себе си типичния за английския пейзаж по-сив, по-тъмен тон в творбите си. През 1763 г. е избран за член на Академията във Венеция. Каналето продължава да рисува до смъртта си през 1768 г.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!