НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Слаб интерес към африканското изкуство в Сотбис (23.05.2017)
Първият аукцион на африканско изкуство в Сотбис в Лондон на 16 май отразява както сегашния интерес към изкуството, така и незрялостта на този пазар и поставя въпроса за това какво е африканското изкуство.
 
В новия музей на фондация "Луи Вюитон" в Париж се показва (до 28 август) селекция от най-голямата колекция африканско изкуство в света, съставена от французина Жан Пигози. Това е доказателство за интерес към темата, въпреки че заглавието на изложбата "Изкуство / Африка: ново студио" (новото студио) - събужда коментари, че африканското изкуство не е ново откритие, тъй като е присъствало видно в биеналетата във Венеция и на Документа още от миналото десетилетие.
 
От друга страна, аукционът е постигнал само 2,3 млн. паунда приходи, като 32 от 115-те произведения (28%) не са били продадени, дори при много ниски оценки, което показва, че не достатъчно хора са наддавали.
В случая на толкова голяма и разнородна територия като "Африка", за която европейските колекционери все още знаят много малко, комфортът на институционалната подкрепа е необходим, за да ги убеди да рискуват парите си. Тази институционална подкрепа почти не съществува в Субсахарска Африка, но също така и в големите западни музеи като Музея за модерно изкуство, Ню Йорк, Тейт, Център Помпиду – всички те все още нямат зали посветени на африканското изкуство. На арт пазара не повлиява и обещанието за икономически бум - растежът за периода 2010-14 г. и растежът на БВП в Африка се забави до 1.3% през миналата година.
 
Така, от двете произведения на Ромуалд Хамузе  - африкански маски, създадени от индустриални отпадъци, едната се продава за 7 000 паунда, а другата остава в Сотбис, въпреки факта, че маска от същия автор е използвана за плаката на изложбата в Луи Вютон и Хамузе е широко показван в европейски изложби.
 
Общата сума от продажбите би била още по-скромна, ако не бяха 600-те хиляди паунда платени за голяма, декоративна бутилка от нигериеца Ел Анацуи, любимец на западните музеи и 340 хиляди за натюрморт със слънчогледи от Ирма Стърн, изключителен (по международни критерии) южноафрикански художник. Тези високи цени могат да се обяснят с факта, че и двамата творци са създали свои собствени пазари, единия на Запад, а другия в Южна Африка.
 
Уилям Кентридж, също от Южна Африка, но категорично в категорията на международното съвременно изкуство, се продаваше предсказуемо добре, благодарение на анголския колекционер Синдика Доколо, който купува шест линореза с птици за 17 000 паунда. Доколо също така придоби стенна скулптура от Вилем Бошоф за 7000 паунда; тъкана текстилна работа за сексуалната идентичност от Николас Хлобо, южноафриканец със силно представяне в западните музеи, за 48,000 паунда; впечатляваща текстилно бутилка, наречена "Кеш-секс", от камерунеца Паскал Мартин Тойо, представян от силната  Galleria Continua и две творби на анголци: стенна скулптура от Антонио Оле за 16 000 паунда и живописен диптих от Франсиско Видал за 10 000 паунда.
 
Този аукцион продаде произведения на много достъпни цени и няма никакво съмнение, че влизането на една голяма аукционна къща в пазарния процес би помогнало на африканската арт сцена да се развие, както търгът на Кристис от 2006 г. с изкуство от Близкия изток в Дубай убеди местните жители, че изкуството е нещо, което трябва да вземат предвид по-сериозно. Пътят напред може да бъде продажба на по-фокусирана съвременна колекция африканско изкуство, с по-голямо представяне на художниците и техния произход.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!