НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
British Museum представя впечатляваща експозиция, посветена на един от най-известните и влиятелни японски художници - Хокусай (1760-1849) (26.05.2017)
British Museum представя изложбата “Hokusai beyond the Great Wave”. Кацушика Хокусай (1760-1849) е един от най-известните и влиятелни японски художници. Експозицията ще отведе посетителите на едно невероятно художествено пътешествие през последните 30 години от живота на Хокусай - време, когато той рисува някои от най-запомнящите си шедьоври.

Изложбата в British Museum ще покаже творческата ширина и дълбочина на Хокусай, представяйки неговата емблематична творба Great Wave - част от печатната серия от пейзажи на връх Фуджи; Интимни домашни сцени, запечатали мимолетни моменти от личния живот на твореца; Изящни изображения на флората и фауната; Изображения на свръхестествени същества и божества. 
 
Изложбата ще включва отпечатъци, картини и илюстрирани книги, много от които са заети от музеите в Япония, Европа и САЩ. Експозицията е изключителна възможност да бъдат видяни толкова много произведения на Хокусай на едно място заедно.
 
“Hokusai beyond the Great Wave” може да бъде разгледана в Лондон до 13 август. 

Кацушика Хокусай е японски художник, придобил световна слава с гравюрите си върху дърво в стил укийо-е – термин, който в буквален превод означава картини от плаващия (преходния) земен свят. Този стил е представителен за градската култура през историческия период Едо (1603–1868) и достига разцвета си в края на ХVІІІ и началото на ХІХ в.
Хокусай е известен у нас предимно с картините си от поредицата Трийсет и шест изгледа към Фуджи, създадена през периода 1823–1835 г., като особено популярна сред тях е Вълната от Канагава. Други известни негови поредици са Мостове (1824–1834), Водопади (около 1833 г.), 53 станции по пътя Токайдо (1804).

През 1835 г., вече на седемдесет и пет годишна възраст, Хокусай решава да пристъпи към илюстрирането на поетичната антология Сто стихотворения от сто поети. През 1839 г. пожар унищожава дома на Хокусай, а заедно с него и голяма част от неговите гравюри и ескизи. Това е основната причина поредицата да остане незавършена. 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!