НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откраднати артефакти ще бъдат върнати на Италия (30.05.2017)
 Седем откраднати древни статуи и керамични съдове ще отпътуват отново към родината си Италия, след като властите откриха следите им в Ню Йорк, предават световните медии.

Артефактите са от VIII в.пр.Хр. и бяха задигнати от крадци от италианска гробница през 90-те години, след това изнесени от страната и накрая се появиха в две нюйоркски галерии.

"Тези произведения на изкуството са израз на значението, което с общи усилия отдаваме на опазването на културното наследство", каза консулът на Италия Франческо Генуарди.

Трите статуи изобразяват вол и войн от VIII в.пр.Хр. и митичния герой Херкулес от III-IV в.пр.Хр. Четирите керамични съда включват кана за вино, украсена със зооморфни мотиви, чаша с две кози, блъскащи главите си и два съда за масло. Всички предмети бяха оценени на обща стойност от 90 хиляди долара.

Няма обвиняеми по случая и не е ясно кои са галериите. Те доброволно предали артефактите, след като властите представили доказателства за произхода им.

Преди да отпътуват към родината си, предметите ще бъдат изложени в консулството за националния празник на Италия 2 юни.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!