НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
BMW Art Car влива свежа енергия в проекта (06.06.2017)
Цао Фей е най-младата участничка в проекта BMW Art Car. По-рано, свои варианти на арт автомобила са представяли такива знаменитости в съвременното изкуство като Джеф Кунс и Джон Балдесари. Вече 40 години художници от цял свят създават уникални модели базирани на съвременните автомобили на BMW. Старт на колекцията от коли е даден през 1975 година, когато френският пилот и ценител на изкуството Ърв Пулен предложил на своя приятел художник Александър Калдер да изрисува автомобил. За 40 години в проекта участват много известни художници, в това число Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Робърт Раушенберг и Дейвид Хокни. Легендарната серия не само се излага в музея на BMW в родния град на концерна – Мюнхен, но и пътува по света, участвайки в изложения в Европа, Азия и Северна Америка. 
 
Този път създаването на модел с допълнителна виртуална реалност бе възложен на перспективната китайска художничка, известна със своите мултимедийни инсталации и видеоарт.  За BMW Цао Фей създава художествената версия на състезателното купе M6 GT3, като го допълва с виртуална реалност. Художничката, в характерния си стил измисля цяла вселена за автомобила. В допълнение, тя създава видео, което се фокусира върху одухотворен пътешественик във времето, а също разработва и няколко елементи за разширената реалност, с което чрез специално приложение в App Store с ключови думи “BMW Art Car #18” могат да се видят фантастични частици светлина излизащи от автомобила.

Цао Фей заявява, че „18-тата арт кола поставя под въпрос съществуването на границите на човешкия разум. За мен светът е отражение на мисли, а скоростта на мислите не може да бъде измерена. Навлизаме в нова ера, където мозъкът контролира непосредствено обекти и мислите могат да се предават, например на ниво автоматични операции и изкуствен интелект.“ Видеото заснето като част от проекта BMW Art Car е посветено на такива теми като автопилотирането, летящите автомобили и дигитализацията.
 
Работата по проекта отнема около 3 години. За това време, Цао Фей участва заедно с пилота Синди Алеман на автопробег в Швейцария през 2015-та година, а също посещава завода на BMW Group. По време на многобройните и визити в щабквартирата тя комунира с инженерите на концерна, дизайнерите и специалистите по компютърни технологии.
Световна премиера на 18-тия арт автомобил на BMW се проведе в пекинския музей „Миншен“.
 
Цао Фей е възпитаник на Академията за изящни изкуства в Гуанчжоу и е един от най-известните представители на Китай на международната художествена сцена. В нейните филми и инсталации тя смесва социални аспекти, популярна естетика, препратки към сюрреализъм и документални елементи. Нейните творби отразяват бързите и хаотични изменения, които стават в съвременното китайско общество. Цао Фей е излагала в лондонската галерия Serpentine и музеят Тейт, в музея Соломон Р. Гугенхайм и музея за съвременно изкуство – MoMA в Ню Йорк, а също и в парижкия Пале-де-Токио и Център Помпиду. През 2006 година Цао Фей получава китайската премия за съвременно изкуство CCAA в номинацията за „Най-добър млад художник“, а през 2007 година става участник в груповата изложба на павилиона на Китай на 52рото Венецианско биенале, а в Русия творбите са й представяни на Уралското индустриално биенале през 2010 година. През 2015 година, грандиозната светлинна инсталация на Цао Фей украсява фасадата на небостъргача на Международния търговски център в Хонконг в рамките на панаира Арт Базел Хонконг.
 
 

cao fei's BMW art car 18 spotlights chinese culture through VR, video + vehicle design from designboom on Vimeo.

Джон Балдесари и Цао Фей
Джон Балдесари и Цао Фей
Цао Фей
Цао Фей
Цао Фей
Цао Фей
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
BMW Art Car #18
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!