НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ливърпул отбелязва юбилея на албума на Бийтълс – Sgt. Pepper с помощта на художници (06.06.2017)

За 50-годишнината от албума  Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Бийтълс, Ливърпул е поръчал 13 нови изяви, включващи публично изкуство, концерти, театър и танцови изпълнения – всички вдъхновени от песни от албума. Сред творбите разкрити в града са висок 12 метра психоделичен стенопис от американската художничка Джуди Чикаго и серия от обществени билбордове на британския художник Джереми Делър.

Чикаго заяви, че въпреки че не е голям фен на Бийтълс, песните им представят „надеждата и промяната“ за нея. На нея и беше възложена песента „Fixing a Hole” и след проучване на различни теории за значението на песента, от употреба на наркотици до дупка в новия покрив на Пол Маккартни, тя достига до идеята за „поправяне на дупка в историята, в която участва“. Като художник, който се е борил през голяма част от кариерата си за ролята на жените в историята на изкуството, Чикаго заявява, че „е свързана с това“.
 
Стенописът, озаглавен „Four Lads from Liverpool (2017)“, все още се довършва по стената на стар зърнен силоз на края на един от старите докове в града. Седейки пред хотела срещу водата и използвайки телеобектив, Чикаго дава инструкции по телефона на Гари Джоунс, бивш художник на знаци, като му заявява, че  „сянката върху главата на Ринго изглежда много добре“.
 
Междувременно, Джереми Делър е продуцирал серия от знаци и билбордове на видни места около Ливърпул, заявяващи „Брайън Епщайн умря за теб“. „Нашият дълг към него е огромен“, заявява Делър за Епщайн, който открива Бийтълс и става техен мениджър, а също и техен близък приятел. „Пораснах с бандата и съм леко обсебен (от Епщайн)“, добавя той.
 
Плакатите следват друга скандална кампания на  Делър с билбордове „Strong and Stable My Arse”, Които се появиха из Лондон миналия месец, подигравайки се със слогана на кампанията на британския премиер Тереза Мей. Делър заявява, че планува да използва отново плакатите в бъдеще, тъй като „ е много ефективно и добре за хората да видят нещо реално“ за разлика от онлайн средата.
 
Песента възложена на Делър е „With a Little Help from My Friends”, а пърформанса вдъхновен от нея ще бъде изпълнен на 7 юни. Произведението е строго пазено в тайна, като Делър разкрива само, “че ще се случват различни неща в града“.
 
Peper Shoot
Peper Shoot
.
.
Джуди Чикаго
Джуди Чикаго
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!