НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Касел ще бъде построен институт Документа (23.06.2017)

Градският съвет на Касел вече е избрал място за да построи нов институт Documenta, който да служи като изследователски център и да организира събития, конференции и изложби, изучаващи значението на събитието в света на съвременното изкуство.

"Документа" (на немски: Documenta) се счита за една от най-значимите редовно провеждащи се изложби на съвременно изкуство. Провежда се всеки 5 години в град Касел в провинция Хесен, Германия. Единствените български творци, участвали в Документа, са: Христо Явашев - Кристо (Документа IV) и Недко Солаков (Документа XII и Документа XIII); изкуствоведката с български произход Каролин Христов-Бакърджиев беше куратор на Документа XIII.
 
Касел планира изграждането на новия център на стойност 24 млн. евро и планира да го построи на парцел, който в момента е паркинг в северната част на града, в близост до университета. Германското правителство ще осигури 12 млн. евро, област Хесен ще предостави още 6 млн. евро, а градът ще събере оставащите 6 млн. евро.
 
Новият център ще бъде управляван от екипа на Документа, град Касел и музея Fridericianum. Идеята е "да запазим жизнената концепция и опита на Документа в годините между изложбите", се казва в изявление на общинския съвет.
 
Изложбата, която се провежда на всеки пет години от 1955 г. насам е в своето 14-то издание от 10 юни до 17 септември и за първи път е разделена между две места - Атина, до 16 юли и Касел до 17 септември.
 
The curatorial team of documenta 14, taken at Parko Eleftherias, Athens
The curatorial team of documenta 14, taken at Parko Eleftherias, Athens
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!