НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Андрей Кончаловски готви филм за Микеланджело (30.06.2017)
 Андрей Кончаловски, който е притежател на награди от Канския и Венецианския кинофестивали смята да започне това лято новия си мащабен проект „Грях“, който ще разказва за живота на Микеланджело.

Картината ще обхване събития от първата четвърт на XVI век, когато скулпорът е работил върху гробницата на Юлий II в Рим и фасадата на църквата Сан Лонренцо на Медичи във Флоренция. Кончаловски  възнамерява да се съсредоточи върху осеммесечния престой на Микеланджело в Караре, когато скулпторът е избирал необходимия за гробницата мрамор. Филмът, по думите на изпълнителния продуцент на лентата Олесия Хидрат е замислен като видение на великия скулптор – с божествените си откровения от една страна, а от друга неговият гняв, завист и алчност. Филмът  не може да се нарече класически биографичен филм. Сценарият е написан от Кончаловски и Елена Кисельова, която е работила с него и по последните му два филма – „Рай“ и „Белите нощи на пощальон Алексей Тряпицин“, за който той бе награден със „Сребърен лъв“ за режисюра на филмовия фестивал във Венеция.

Кастингът за ролята на Микеланджело все още се провежда, като героят се търси както сред професионалните актьори, така и сред непрофесионалните. На агентите е изпратен примерен портрет на бъдещия Микеланджело във филма на Кончаловски (официални портрети на Микеланджело няма), като той напомня изображение на художника създадено от Даниеле да Волтера.

Филмът ще бъде направен в съвместна копродукция между Русия и Италия. Той ще бъде заснет на италиански език, а в Русия ще върви с дублаж. „Грях“ е вече подкрепян от Министерството на културата Италия, което помага на Кончаловски да намери места за снимките. Сикстинската капела ще бъде напълно пресъздадена в павилион. Руското министерство на културата също вероятно също ще отдели държавни средства за финансиране на „Грях“. Стартът на снимките е насрочен за 28-ми август и ще приключи едва през лятото на 2018-та година. Целта е филмът да бъде завършен до биеналето във Венеция през 2019-та година. За разлика от други художници, за Микеланджело не са снимани много игрални филми. Най-известният от тях е „Страдание и радост“ по едноименната книга на Ървинг Стоун. Филмът, режисиран от Карол Рийд е пуснат на екрана през 1965-та година и е получил пет номинации за  „Оскар“ (за работата на оператора, художника, дизайнера на костюмите, звука и саундтрака), но за съжаление не е получава нито една статуетка.

Досега 79-годишният Андрей Кончаловски, който няколко пъти гостува и в България, е режисирал десетки пълнометражни игрални филми, сред които „Романс за влюбени”, „Сибириада”, „Историята на Ася Клячина”, както и холивудските продукции „Влакът беглец”, „Танго и Кеш”, „Лъвът през зимата” и др. От години животът му е между Италия, Англия и по-рядко в Русия. Обича да редува снимането на филми с поставяне на оперни и театрални спектакли. 

Андрей Кончаловски
Андрей Кончаловски
портрет на Микеланджело от Даниеле да Волтера
портрет на Микеланджело от Даниеле да Волтера
портрет на Микеланджело от Даниеле да Волтера
портрет на Микеланджело от Даниеле да Волтера
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!