НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят за изящни изкуства в Берн представи първите творби от колекцията, която институцията наследи от Корнелиус Гурлит (11.07.2017)

 В Музея за изящни изкуства в Берн бяха представени първите творби от колекцията на Корнелиус Гурлит /1932-2014/, син на Хилдебранд Гурлит, известен търговец на изкуство от Третия райх, съобщават световните агенции.

Сред показаните шедьоври фигурират картини, част от така нареченото „дегенеративно изкуство“ на творци като Ото Дикс, Ернст Лудвиг Кирхнер, Франц Марк, Аугуст Маке и Ото Мюлер.
Около 200 творби от колекцията на Корнелиус Гурлит ще бъдат допълнително изложени пред публиката от 2 ноември в швейцарската столица.
 
През 2014 г. лондонският музей „Виктория и Албърт” публикува онлайн пълен опис на единствения оцелял списък с дегенеративно изкуство на Хитлер, наречено "Entartet Kunst".  Списъкът е съставен в разгара на Втората световна война от Reichsministerium fur Volksaufklärung und Propaganda (Министерството за обществена просвета и пропаганда). След художниците, попадащи под определението „дегеративни”, се нареждат Паул Клее, Оскар Кокошка, както и един от най-почитаните немски художници – Франц Марк. 

Корнелиус Гурлит, който почина през 2014 година без пряк наследник, пожела в своето завещание именно швейцарският музей в Берн да наследи неговата колекция, съставена от 1 500 творби.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!