НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия Ottocento разкрива уникална картина на венециански магазин от Емо Мацети (14.07.2017)

 Галерия Ottocento в Рим, представя изложба с една единствена творба,  която десетки години остава в частни колекции без да е показвана пред публика. Творбата е озаглавена „Малък магазин в Кампо Сан Барнаба във Венеция“ и е нарисувана през 1902 г. от малко популярният днес венецианеца Емо Мацети. Целта на галерията е да популяризира творчеството на художника признат от съвременниците си, като майстор на градския пейзаж, сред по-широката публика днес.

Микрокосмос, кондензиран във венециански магазин, разположен в квартала Кампо Сан Барнаба, район Дорсодуро, в близост до монументална неокласическа фасада на църква е главният герой в живописната картина, от която се носят аромати и цветове и е фрагмент от малките занаяти от началото на венецианския ХХ век.
 
Калейдоскопичната извадка от предмети и храни е изключително доказателство за виртуозността, където очите се губят в безбройните детайли хванати от четката на венецианският художник Мацети. Той е специализирал в този вид композиции, както се вижда от друга негова творба, изобразяваща витрината на антикварен магазин в лагуната, която прилича на платното представено тук и изложено на Международното изложение в Монако през 1901 година, картина, за която венецианският художник получава златен медал. 
 
Тигани, сапуни, тиквички, кукли, чехли, кани, малки форми за хляб, всички те формират фон с мозайка от профили и фигури, в които художникът е вмъкнал деликатният силует на дете, което хвърля любопитен поглед върху съдържанието на гърнето, сложено върху огъня от стара дама с кърпа поставена отстрани на тезгяха, на който също така има и страница от La Difesa, венециански всекидневник основан през 1884 г, използван за подложка и опаковане на изложената стока.
 
Обучаван в академията за изящни изкуства във Венеция, Мацети посещава курсовете на Гугельомо Чариди. В началото на 90те, той остава в Рим, където излага пейзажи на лагуната с Обществото на аматьорите и култоролозите (1893, „Езерото Сан Марко“). Той участва и в няколко издания на Венецианското биенале, включително тези от 1899, 1901, 1903 и постоянно в издания, от 1905 до 1914 година, включвайки сред мотивите си планински гледки на Доломитите ( „Сред Доломитите“ 1901, „Кипарисите“ 1903, „Планинска къща“ 1905 г., Венеция, галерия за съвременно изкуство Ca` Pesaro).
 
През 1908 година, той е назначен за академик по заслуги в академията за изящни изкуства във Венеция. Художник по същество с традиционен характер и богат опит с четката, той е посветен предимно на пейзажите. „Nocturne pinewood” представена на Венецианското биенале през 1909 година е закупена от Виторио Емануеле III. Творбите на Мацети са в колекциите на галерия d`Arte Moderna във Венеция, в художествената галерия в Тревизо и в музея Марангони в Удине.
 
„Малък магазин в Кампо Сан Барнаба във Венеция“
„Малък магазин в Кампо Сан Барнаба във Венеция“

"Витрина на антикварен магазин"
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!