НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Колекцията на братя Морозови ще бъде изложена във фондация "Луи Вютон" в Париж през 2020 г. (21.07.2017)

 Една от най-големите частни колекции за съвременно изкуство ще бъде показана извън Русия за първи път, съобщиха организаторите на предстоящата изложба. Галерията на Фондация „Луи Вютон“ в Париж, съобщи, че картините, част от богатата колекция на братята Морозови ще бъдат показани през 2020 г. 

 
Над 200 творби на Матис, Пикасо, Дерен и Бонар, ще бъдат показани в Париж в продължение на четири месеца. Предишната изложба на руски колекционер в Париж  - Сергей Щукин, един от големите съперници на братята Морозови, „Иконите на съвременното изкуство“ е била посетена от над 1,2 млн. души.
 
„Морозови и Щукин са доминирали в московския културен живот в началото на 20 в. и са спомогнали за международното признание на френските художници“, се казва в изявление от фондацията. След смяната на властта в Русия през началото на миналия век обаче колекциите и на двете семейства са иззети от новата съветска власт. 
 
Колекцията на братя Морозови, която в момента е разделена между Ермитажа в Санкт Петербург, Третяковската галерия и Музеят на Пушкин в Москва, се е смятала за по-изискана за времето си от тази на Щукин. Богатите московски меценати Михаил и Иван Морозови имат в колекцията си впечатляващи творби на Ван Гог, Реноар, Моне и Сезан, които са събрали преди революцията в страната.  В нея са влизали и произведения на руски автори. 
 
От Фондацията „Луи Вютон“ съобщиха също, че след изложбите си в Париж, колекциите на Щукин и Морозови ще отлетят за Русия, където ще имат няколко представяния пред публика.
 
фондация Луи Вютон, Париж
фондация Луи Вютон, Париж
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!