НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Графитът „Момиченцето с балона” на Банкси бе обявен за любима творба на британците (28.07.2017)
Графит от стрийтарт художника Банкси, изобразяващ момиченце, което пуска балон с формата на сърце, е предпочитаното от британците произведение на изкуството, сочат резутатите от нова анкета на Би Би Си.
 
„Момичето с балона” от 2002 г.изпревари в класацията класически произведения на изкуството като „Талига със сено” на Джон Констабъл от 1921 г., която с множеството си репродукции е смятана за едно от най-популярните британски произведения. „Пеещият художник” на Джак Ветриано  от 1992 г. зае трето място. Творби, като „Гибелта на „Темерер” на Джоузеф Търнър и монументалната скулптура „Ангелът на севера” на Антъни Гормли, останаха съответно на четвърто и пето място.
Над 2000 души гласуваха в проучването на BBC, за да изберат любима картина на британците от списък с 20 произведения.
 
Момичето, което държи червен балон, се появява за първи път през 2002 г. в района Шордич, Лондон, на стената на магазин. 
Банкси създава своите творби чрез „шаблони”, с които може да възпроизведе едно и също произведение на множество локации. Така много от творбите на художника се намират едновременно на различни места. 
 
„Момичето с балона” е един от най-възпроизвежданите образи, който се разпространява из цял свят във всякакви форми. Емблематичната картина на Банкси дори беше прожектирана върху Айфеловата кула през 2014 г. по повод 3 години от началото на конфликта в Сирия.
 
.
.

"Талига със сено” на Джон Констабъл
„Пеещият художник” на Джак Ветриано
„Пеещият художник” на Джак Ветриано
„Гибелта на „Темерер” на Джоузеф Търнър
„Гибелта на „Темерер” на Джоузеф Търнър
„Ангелът на севера” на Антъни Гормли
„Ангелът на севера” на Антъни Гормли
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!